For You Media

Svenska Therese i norra Italien: “Det enda som hörs är ambulanserna”.

Svenskar i världen, del 1: Therese Lönnqvist, från Hönö utanför Göteborg, befinner sig just nu i ett av världens mest drabbade områden – norra Italien. Gatorna är tomma, förutom några män i skyddskläder som besprutar asfalten för att viruset inte ska spridas från skorna in i folks hem. Therese Lönnqvist: "Det är kusligt tyst, nästan som när det snöat hela natten. Det enda som hörs är ambulanserna".

Varje vardagsmorgon ringer väckarklockan 08:00. Det är dags för Thereses 16-årige son att “gå till online skolan”.
– Det är skönt att ha en rutin, att vi måste upp. Han får undervisning genom datorn och läxor av lärarna online. Utan det hade vi bara haft ett klockslag att vänta på – klockan 18.00.
Det är då den dagliga direktsändningen är.
– Vi får varje kväll reda på hur många fler som har dött och blivit smittade, säger Therese Lönnqvist, ensamstående mamma till tre barn, boende i Como i norra Italien.
När Fymedia ringer Therese har hon har precis stängt av TV:n efter kvällens direktsändning på Rai News.
– Det var första gången antalet nya smittade har minskat något två dagar i rad, men experterna på TV säger att det är för tidigt för att få något hopp. Jag vill ändå hoppas, säger Therese och berättar att det nu finns drygt 50 000 bekräftat smittade i Italien, varav nästan hälften vårdas på sjukhus. Minst 6000 människor har dött av coronaviruset i Italien.

“De är fullt medvetna om att de sakta drunknar i sina egna lungor”

– Det vidriga är att de dör ensamma, jag tänker speciellt på de gamla som ligger där just i denna stund. De måste vara fullt medvetna om att de sakta drunknar i sina egna lungor, utan att någon av deras nära och kära kan hålla om dem.
– Det är som en mardröm, som en dålig film som aldrig vill ta slut. Och jag och mina barn lever mitt i detta helvete.
Therese berättar att både unga och gamla dör och kämpar för sina liv. Det går dock snabbare att dö för de äldre. Men det kommer också dagligen positiva nyheter om alla de som blivit bättre och får komma hem från sjukhusen. Än så länge har 7432 smittade tillfrisknat från corona sedan utbrottet i Italien.
Therese Lönnqvist, som är 50 år, har själv vänner i Italien som drabbats, en av dem är en 52-årig man som är frisk och stark men just nu ligger på intensivvården med respirator. En väninna med cancer vet inte om hon får fortsätta sin behandling, det finns inga resurser till den vanliga vården.
– Jag hoppas och tror dock att de båda ska klara sig igenom det här, säger Therese.

Gränsen stängdes - dottern på andra sidan

Hennes största oro är hennes två barn som inte bor hos henne:
– Min ena dotter bor egentligen bara några kilometer från vårt hem, men befinner sig på andra sidan gränsen med sin pappa i Schweiz. Jag vet inte när jag kommer få träffa henne igen.
Therese bor i Como, som ligger norr om Milano – nära den schweiziska gränsen, som stängdes söndagen den 8:e mars. Runt 16 miljoner människor jobbpendlar dagligen mellan Italien och Schweiz, enligt den schweiziska public service nyhetssajten SWI.
– Innan allt det här träffades jag och min dotter ofta då jag jobbar på en restaurang på andra sidan gränsen, nu vet jag inte när gränsen öppnas eller om jag har ett jobb att återvända till, säger Therese som inte vet hur de ska klara sig ekonomiskt. Italien har inte samma skyddsnät för den som står utan inkomst.
– Hälsan är jag dock inte så orolig för, de flesta får milda symtom men skulle det bli värre hänger vår överlevnad på att vi får plats på sjukhusen. Som jag ser det handlar isoleringen inte om att skydda sig från att bli smittad – isoleringen handlar om att skydda andra. Jag tror det bästa är att agera som att man redan var smittad.

“Fruktansvärt att inte få krama sitt egna barn”

Förutom dottern i Schweiz och den 16-årige sonen, som är hemma med henne i Como, har Therese Lönnqvist ett tredje barn. Hennes andra dotter sitter isolerad i en lägenhet en bit ner på gatan. Men ingen får gå ut om det inte gäller nödvändiga ärenden, som att handla mat och medicin.
– Som tur är har jag hund, vi hundägare får fortfarande gå ut. Jag vet de som försökt hyra hund eller släpat runt på ett gosedjur bara för att få gå ut, säger Therese och skrattar torrt.

Böter på upp till 50 000 kronor

Utegångsförbudet i Italien är ett försök att hindra virusets framfart och minska den höga belastningen på vården. Från och med i söndags, den 22 mars, utökades förbudet - nu kan även den som exempelvis joggar i Italien få böter på upp till 50 000 kronor, rapporterar Dagens-Nyheter.
– Det är faktiskt helt overkligt. När jag träffar min dotter nere på gatan står vi flera meter ifrån varandra, bara för att få ögonkontakt. Det är fruktansvärt att inte få krama sitt egna barn.
I kvarteret där Therese Lönnqvist bor tas utegångsförbudet på högsta allvar. Om du ska till affären måste du fylla i en blankett så att polisen kan se att du har rätt att vistas ute.
– Bilden att alla italienare bara festar och dricker vin stämmer inte, vi har som alla länder några rötägg som struntat i restriktionerna men den absoluta majoriteten följer reglerna som är till för att skydda oss alla.

Vakter och polis står utanför mataffärerna

– Senast jag handlade köade jag utanför i en halvtimme, ibland tar det över en timme innan man får komma in.
Therese berättar att vakter ser till att de står tillräckligt många meter ifrån varandra i kön. Polisen är ofta på plats, de ser till att inte för många kan komma in i affärerna samtidigt.
– Jag tycker det är bra, viruset kan överleva flera dagar på ytor och föremål. Jag vet inte om nästa plastförpackning innebär att jag tar med mig viruset hem till mig och min son. Dessutom måste vi tänka på att butikspersonalen också behöver skyddas och har familj.

"Det är dags att öppna ögonen Sverige"

Therese har bott i Italien sedan 1995 och känner många andra bofasta svenskar. Ett av huvudsamtalsämnena just – nu när de ringer varandra och skriver i sociala medier – är att ingen där hemma i Sverige vill lyssna.
– Vi känner en oerhörd frustration, det är ingen som tar våra varningar på allvar trots att Sverige har ett guldläge att lära sig av Italiens och andra länders misstag. Ni ligger ju några veckor efter oss, jag hoppas verkligen ni där hemma aldrig ska behöva uppleva vad vi upplever här nu, säger Therese.
En kommentar som gör henne särskilt upprörd från personer i Sverige är “men folk dör ju av höstinfluensan också”.
– Det där gör mig både arg och ledsen, detta är INTE en vanlig influensa. Hela världen håller på att stänga och Sverige är fortfarande öppet. Vi som ser detta hända hånas eller tystas med kommentaren: “du ska inte oroa folk”. Jo det är precis vad jag behöver göra! Förstår man inte vad som händer kan man inte skydda svenskarna från att hamna i samma fruktansvärda situation.

"Jag är tryggare här än om jag hade varit i Sverige just nu"

För ett tag sedan försökte Therese berätta om vad hon ser i Italien i en Facebook-grupp för sin gamla hemkommun Öckerö:
– Jag blev helt knäckt. Nästan ingen ville tro mig. Nu ser ni väl ändå på nyheterna vad som händer här i Italien? Jag hoppas verkligen att det inte kommer gå lika långt i Sverige, men det kommer att göra det om ni inte tar detta på allvar. Vi i Italien tog detta på allvar alldeles för sent. Det är dags att öppna ögonen Sverige, säger Therese med bestämd röst.
Hon vet inte hur morgondagen kommer se ut, eller hur länge hon och hennes 16-åriga son ska tvingas vara isolerade. Men de har köpt hem mjöl och socker så att de kan baka för att fördriva tiden och få något gott ikväll. Jag frågar avslutningsvis om hon inte vill komma hem till Sverige med tanke på situationen i Italien?
– Jag är tryggare här, hemma i Como, än om jag hade varit i Sverige just nu. Här har vi vaknat. Vårt hem är som en oas, här kommer vi stanna tills det är säkert att börja leva igen.

Mer om corona

Apr 4, 2020

KRÖNIKA - födelsedag i karantän. Vad gör isoleringen med oss?

Idag blir jag 38 år och åldern känns för första gången viktig. När jag vaknade i morse var min första tanke: “0,08 procent, 0,08 procent.” Det är dödligheten för oss lyckliga under 40 år...

Mar 29, 2020

Lockar till dansevent - trots förbud mot folksamlingar på över 50 personer

Från och med idag, söndag 29 mars, är alla sammankomster med över 50 personer förbjudna. Den som bryter mot förbudet kan få böter eller fängelse. Trots det lockar Göteborgsföretaget Nia Movement Center folk att dansa med dem i Slottsskogen ikväll – utan ett ord om corona eller något försök att begränsa antalet deltagare.

Mar 28, 2020

Positiv nyhet från paradisö, Peter 64 år: “Den lokala guvernören kan ha isolerat oss i tid”.

Det är 30 grader i skuggan och solen håller på att gå ner över den lilla paradisön Siquijor, i södra Filippinerna. När Fymedia ringer Peter Söderberg står han på terrassen och tittar på havet. – Det går nog inte att vara på ett bättre ställe just nu. Vi ser med fasa vad som händer i Europa, säger Peter vars ö snabbt stängdes ner när larmen om COVID-19 kom.

Mar 25, 2020

Kåkstäder i Brasilien drabbade av corona: Studenten Ludwig: “Det här kan gå riktigt illa”.

Svenskar i världen del 3: Ludwig Svedberg, 22 år från Skene i Västra Götaland, befinner sig just nu i Brasiliens näst största stad Rio de Janeiro. “Nu har det som alla fruktat hänt – viruset har spridit sig till slummen. Det här kan gå riktigt illa och väldigt fort”, säger Ludwig vars flyg till Sverige precis blev inställt.

Mar 25, 2020

I natt tystnade Elvis Presleys hemstad – Åsa i Memphis: “Ammunitionen är slut på Walmart”

Svenskar i världen del 2: Idag när Åsa Karlström, från Stockholm, vaknar i sin lägenhet i Memphis Tennessee är allt inte som vanligt. Från midnatt svensk tid (klockan 18 tisdag lokal tid) är gatorna tomma och tysta: “Safer at home” säger de på TV:n, det tror jag de har väldigt rätt i – speciellt med tanke på hur många som har beväpnat sig”, säger Åsa och skrattar torrt.

Mar 21, 2020

En tredjedel av patienterna på intensiven tillhör INTE riskgruppen för corona

Att det är de “äldre och redan sjuka” som ligger i riskzonen för corona är något vi hört dagligen – samtidigt visar nu siffror från Svenska Intensivvårdsregistret att 33,3 procent av patienterna på våra intensivvårdsavdelningar vare sig är gamla eller har risksjukdomar.

Mar 21, 2020

Hur ska du som företagare överleva?

Just nu befinner sig många företagare i en mardröm – allt man har byggt upp kan förloras. Anställda behöver vara hemma, kunder vågar sig inte ut och det kan bli fråga om konkurser över hela landet. Fymedia har gjort en guide, med samlad information och länkar, för att hjälpa dig som företagare.

Mar 19, 2020

Du kan smitta andra två veckor efter du blivit symtomfri.

Svenska myndigheter fortsätter sprida information om att två dygn räcker. WHO har varnat för att man kan smitta i minst två veckor efter att man slutat visa symtom, som feber och hosta. Så vem ska man tro på?

Mar 18, 2020

Granskning: WHO vs Folkhälsomyndigheten

En av våra viktigaste vägar för information just nu är Folkhälsomyndigheten. En myndighet som påstår att de noggrant följer “utvecklingen och kunskapsläget kring viruset, bland annat genom samarbete med Världshälsoorganisationen WHO”. Jag bestämde mig för att kolla om den viktiga informationen till allmänheten skiljer sig åt mellan WHO och Folkhälsomyndigheten.

Mar 17, 2020

Hur många är egentligen smittade - nu när vi "slutat räkna"?

Den 13 mars gick Folkhälsomyndigheten ut med beskedet att vi måste prioritera vilka som testas för coronaviruset. Det innebär att alla andra – som visar olika symtom på corona – ombeds stanna hemma och isolera sig, om de inte blir allvarligt sjuka. Detta är tvärtemot vad WHO säger: testa, testa, testa. Jag har ställt mig frågan:

Hjälp mig granska informationen om Corona

Om ni vill hjälpa mig i mina granskningar - ska bland annat begära ut handlingar och mail från våra myndigheter vilket innebär en administrativ avgift - så får du gärna stödja arbetet genom Swish: 0702-209 205. Alla pengar går oavkortat till att hålla igång den här sajten och granska våra makthavare.


Tack.

signature