For You Media

Positiv nyhet från paradisö, Peter 64 år: “Den lokala guvernören kan ha isolerat oss i tid”.

Det är 30 grader i skuggan och solen håller på att gå ner över den lilla paradisön Siquijor, i södra Filippinerna. När Fymedia ringer Peter Söderberg står han på terrassen och tittar på havet.
– Det går nog inte att vara på ett bättre ställe just nu. Vi ser med fasa vad som händer i Europa, säger Peter vars ö snabbt stängdes ner när larmen om COVID-19 kom.

Peter Söderberg, från Katrineholm, bor i Filippinerna med sin filippinska fru. De har varit gifta i 25 år och driver en liten resort. Just nu sitter de isolerade på ön Siquijor, med cirka 100 000 invånare och turister från hela världen.
– Det är en salig blandning av svenskar, fransmän, tjecker, tyskar, engelsmän, turkar, kanadensare, norrmän och danskar, säger Peter och skrattar.
En bit nedanför resorten bor ytterligare fyra svenska familjer som valt att stanna kvar.
– De var här och drack kaffe igår. Jag tror vi alla har en sak gemensamt, vi är evigt tacksamma för att vara isolerade i ett paradis som än så länge är skonat från corona. Och vi är oroliga för er där hemma, säger Peter Söderberg.

Peter Söderberg befinner sig just nu på ön med den röda pricken - Siquijor. Totalt har Filippinerna över 100 miljoner invånare och 1075 bekräftade fall av COVID-19.

Manila isolerades en vecka senare än Peters ö

Filippinerna har isolerat flera av sina öar – bland annat stängdes landets största ö Luzon i måndags, den 23 mars, vilket påverkar runt 57 miljoner människor. Det är där huvudstaden Manila ligger. Den 28 mars fanns det 1075 bekräftade fall av coronasmittade i landet och 68 dödsfall, enligt Filippinernas hälsodepartement (siffrorna uppdateras kontinuerligt).
– Vår ö-guvernör insåg allvaret och stängde ner all båttrafik till och från ön redan i början av förra veckan, säger Peter som förklarar att Filippinernas beslutssystem fungerar lite som ett gammalt "tyskt konungarike”.
– Först har du den nationella makten, varje ö har sedan sin lokala guvernör. Under guvernören finns mindre indelningar på några hundra invånare, så kallade “barangayer”, som styrs av en “kapten”, säger Peter Söderberg som tycker det är ett bra system vid kriser som corona.
– Beslut kan tas utan långsam byråkrati. Vi hoppas att åtgärderna för vår ö kommer skydda oss, de har varit snabba och effektiva här, säger Peter Söderberg.
När beskedet om isolering kom var det många som valde att lämna den mindre ön Siquijor, för att ta sig till huvudön Cebu.
– Vi stannade kvar, tillsammans med några turister som har lite skinn på näsan. De andra flydde hals över huvud, men nästan alla fastnade på flygplatsen och är motvilligt kvar i landet på öar med corona.

Kritik mot svenska ambassaden

Peter berättar att några svenskar lyckades ta sig hem i sista stund. När de satt på flygplanet fick de ett sms från den svenska ambassaden.
– De ringde när de landade och berättade att ambassaden skickat ett sms om att planet de redan satt på snart går. Det fanns ju inte en chans att de hade hunnit med så kort varsel, om de inte tagit saken i egna händer, säger Peter som är kritisk till hur långsam ambassaden varit med viktig information.
Fymedia har tagit del av de drabbade svenskarnas kommentarer i sociala medier, en av dem skriver: “kontakt med ambassaden är i stort sett lönlöst” och att ambassaden varit flera dagar sen med viktig information.
Så hur ser då ambassadens information ut? Det som går att se är att det gjorts tre uppdateringarna den senaste tiden på ambassadens hemsida som berör corona-läget:

Skrämdump från Svenska Ambassaden i Filippinerna, nyhetssidan 28 mars 2020.
  • 16 februari allmän information om Corona-utbrottet i Kina, samt information om karantän för de som reser från Kina. Uppmaning att: tvätta händerna, anmäla kontaktuppgifter till ambassaden och att följa de lokala myndigheternas instruktioner. (Det fanns då tre bekräftade fall av COVID-19 i landet.)
  • 18 mars skriver ambassaden att det är mindre än ett dygn tills att flygplatser stängs för utresor (något som sedan förlängdes till mitten av april).
  • 22 mars ambassaden efterlyser återigen kontaktuppgifter till svenskar som är kvar i landet.

När Fymedia kontaktar ambassaden för att ge dem chansen att svara på kritiken ger de följande svar över mail:
“Det är tråkigt att de svenskar som du talat med har dåliga erfarenheter av informationen från ambassaden. Vi jobbar på så gott vi kan.”
Peter Söderberg och hans svenska vänner har dock gett upp hoppet om den svenska ambassaden, den hjälp de har fått har gått igenom landets turistdepartement – som de menar varit flera dagar före ambassaden med viktig information.
– Det är tur att vi har lokala ledare som bryr sig. Vi har en liten resort här nere och fick ett 8-sidigt dokument med skyddsåtgärder och vad som gäller för turister som vill lämna ön, säger Peter.

Turister åkte fast - vaktas på ön

Efter att ön stängde är det strikt förbudet att komma till Siquijor, och du får endast lämna om du är sjuk. Då kan du få hjälp av Kustbevakningen.
– De har kvar vissa mattransporter och skjutsar den som behöver vård till sjukhuset på huvudön Cebu. Men än så länge har vi inte haft några bekräftade fall av corona här. Den lokala guvernören kan ha isolerat oss i tid, säger Peter.
Deras resort har fått personligt besök av ö-kaptenen, som gått hus till hus för att lugna de boende och vårdpersonal har informerat om vikten av handhygien och att direkt kontakta dem vid symtom.
Men trots åtgärderna och möjligheten att ta sig till sjukhus har det gjorts olagliga försök att lämna paradisön. Peter berättar att ett par franska turister åkte fast för några dagar sedan, de hade betalat 1000 filippinska pesos (ca 195 svenska kronor) till en lokal fiskare för att ta dem till Cebu.
– Kustbevakningen tog dem, jag tycker synd om den fattiga fiskaren. Han sitter i fängelse och fick sin båt beslagtagen, säger Peter.
Fransmännen hålls just nu i 14 dagars husarrest, med vakter utanför, när de släpps får de dryga böter innan de tas till flygplatsen.
– De är aldrig välkomna in i landet igen, säger Peter som beskriver en befolkning som är vana med kriser och naturkatastrofer. Och ett luttrat land som förstår när snabba och obekväma beslut behöver tas.
– Jag är glad att guvernören isolerade vår ö. Här har vi allt vi behöver med ett överflöd av mat, säger Peter medan han kommenterar den vackra solnedgången:

– Det måste vara en av de vackraste i världen, säger Peter Söderberg. Jag tror faktiskt vi kommer klara oss fint här, men skulle det värsta hända känns det tryggt att veta att Kustbevakningen står redo med skjuts. Det har ö-guvernören lovat och jag vet att han håller sitt ord.

Mer om corona

Apr 4, 2020

KRÖNIKA - födelsedag i karantän. Vad gör isoleringen med oss?

Idag blir jag 38 år och åldern känns för första gången viktig. När jag vaknade i morse var min första tanke: “0,08 procent, 0,08 procent.” Det är dödligheten för oss lyckliga under 40 år...

Mar 29, 2020

Lockar till dansevent - trots förbud mot folksamlingar på över 50 personer

Från och med idag, söndag 29 mars, är alla sammankomster med över 50 personer förbjudna. Den som bryter mot förbudet kan få böter eller fängelse. Trots det lockar Göteborgsföretaget Nia Movement Center folk att dansa med dem i Slottsskogen ikväll – utan ett ord om corona eller något försök att begränsa antalet deltagare.

Mar 25, 2020

Kåkstäder i Brasilien drabbade av corona: Studenten Ludwig: “Det här kan gå riktigt illa”.

Svenskar i världen del 3: Ludwig Svedberg, 22 år från Skene i Västra Götaland, befinner sig just nu i Brasiliens näst största stad Rio de Janeiro. “Nu har det som alla fruktat hänt – viruset har spridit sig till slummen. Det här kan gå riktigt illa och väldigt fort”, säger Ludwig vars flyg till Sverige precis blev inställt.

Mar 25, 2020

I natt tystnade Elvis Presleys hemstad – Åsa i Memphis: “Ammunitionen är slut på Walmart”

Svenskar i världen del 2: Idag när Åsa Karlström, från Stockholm, vaknar i sin lägenhet i Memphis Tennessee är allt inte som vanligt. Från midnatt svensk tid (klockan 18 tisdag lokal tid) är gatorna tomma och tysta: “Safer at home” säger de på TV:n, det tror jag de har väldigt rätt i – speciellt med tanke på hur många som har beväpnat sig”, säger Åsa och skrattar torrt.

Mar 23, 2020

Svenska Therese i norra Italien: “Det enda som hörs är ambulanserna”.

Svenskar i världen, del 1: Therese Lönnqvist, från Hönö utanför Göteborg, befinner sig just nu i ett av världens mest drabbade områden – norra Italien. Gatorna är tomma, förutom några män i skyddskläder som besprutar asfalten för att viruset inte ska spridas från skorna in i folks hem. Therese Lönnqvist: "Det är kusligt tyst, nästan som när det snöat hela natten. Det enda som hörs är ambulanserna".

Mar 21, 2020

En tredjedel av patienterna på intensiven tillhör INTE riskgruppen för corona

Att det är de “äldre och redan sjuka” som ligger i riskzonen för corona är något vi hört dagligen – samtidigt visar nu siffror från Svenska Intensivvårdsregistret att 33,3 procent av patienterna på våra intensivvårdsavdelningar vare sig är gamla eller har risksjukdomar.

Mar 21, 2020

Hur ska du som företagare överleva?

Just nu befinner sig många företagare i en mardröm – allt man har byggt upp kan förloras. Anställda behöver vara hemma, kunder vågar sig inte ut och det kan bli fråga om konkurser över hela landet. Fymedia har gjort en guide, med samlad information och länkar, för att hjälpa dig som företagare.

Mar 19, 2020

Du kan smitta andra två veckor efter du blivit symtomfri.

Svenska myndigheter fortsätter sprida information om att två dygn räcker. WHO har varnat för att man kan smitta i minst två veckor efter att man slutat visa symtom, som feber och hosta. Så vem ska man tro på?

Mar 18, 2020

Granskning: WHO vs Folkhälsomyndigheten

En av våra viktigaste vägar för information just nu är Folkhälsomyndigheten. En myndighet som påstår att de noggrant följer “utvecklingen och kunskapsläget kring viruset, bland annat genom samarbete med Världshälsoorganisationen WHO”. Jag bestämde mig för att kolla om den viktiga informationen till allmänheten skiljer sig åt mellan WHO och Folkhälsomyndigheten.

Mar 17, 2020

Hur många är egentligen smittade - nu när vi "slutat räkna"?

Den 13 mars gick Folkhälsomyndigheten ut med beskedet att vi måste prioritera vilka som testas för coronaviruset. Det innebär att alla andra – som visar olika symtom på corona – ombeds stanna hemma och isolera sig, om de inte blir allvarligt sjuka. Detta är tvärtemot vad WHO säger: testa, testa, testa. Jag har ställt mig frågan:

Hjälp mig granska informationen om Corona

Om ni vill hjälpa mig i mina granskningar - ska bland annat begära ut handlingar och mail från våra myndigheter vilket innebär en administrativ avgift - så får du gärna stödja arbetet genom Swish: 0702-209 205. Alla pengar går oavkortat till att hålla igång den här sajten och granska våra makthavare.


Tack.

signature