For You Media

Lockar till dansevent - trots förbud mot folksamlingar på över 50 personer

Från och med idag, söndag 29 mars, är alla sammankomster med över 50 personer förbjudna. Den som bryter mot förbudet kan få böter eller fängelse. Trots det lockar Göteborgsföretaget Nia Movement Center folk att dansa med dem i Slottsskogen ikväll – utan ett ord om corona eller något försök att begränsa antalet deltagare.

Skärmdump 29 mars, samma dag som förbudet om max 50 personer börja gälla, om det offentliga eventet "Dance Jam Slottsskogen" som ska hållas 29 mars.

UPPDATERING KL 17.00
Ägarna till företaget har ringt, de fick avbryta dansen efter att en upprörd man kommit och sagt till dem att de inte får vara så många på ett ställe. Även en kvinna kom fram och föreslog att de skulle ha "pinnar" eller något mellan sig för att hålla avståndet. De delade upp gruppen på 44 personer i två grupper.
– Nu med facit i hand skulle vi inte ha utannonserat det här till allmänheten, det var inte bra. Vi trodde aldrig så många skulle komma, säger Jenny Wessel från Nia Movement Center och tillägger att de ändå hade tänkt att avbryta.
– När vi blev så många kändes det inte bra, det var helt oväntat, säger Jenny Wessel.

URSRPUNGLIG ARTIKEL, publicerad tidigare idag:
“Alla är välkomna.” Det är informationen arrangören Nia Movement Center ger på sitt offentliga Facebook-event: “Dance Jam i Slottskogen”. Fymedia kontaktar yoga- och dansföretaget Nia Movement, baserade i Göteborg, för att få svar på frågan: Varför lockar ni fler än 50 personer till en sammankomst trots förbudet?
Företaget Nia Movement svarar på mail:
"Om vi blir fler än 50 vet vi inte och vi ser alltid till att hålla rekommenderat eller extra avstånd. Eventet kommer att hållas utomhus med gott om plats."
Förbudet gäller både utomhus och inomhus, och avser alla sammankomster som är offentliga och öppna för allmänheten. I detta fall marknadsförs eventet som öppet för alla. Det finns heller inga undantag för "avstånd" i reglerna på Regeringens hemsida.
Än så länge har 83 personer anmält sitt intresse till sammankomsten, och 17 har sagt att de kommer.

Böter eller fängelse

Regeringen har beslutat att stoppa alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer, från och med idag söndag 29 mars. På Polisens hemsida går det att läsa:
“Polisen har möjlighet att ställa in eller upplösa en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som hålls i strid med regeringens meddelade förbud. Om anordnare bryter mot förbudet kan denne dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.”
Förbudet har varit känt sedan 27 mars.

Exempel på sammankomster där det inte får vara över 50 personer:

  • Allmän sammankomst, alltså dit allmänheten har tillträde. Exempelvis demonstrationer, sammankomster där olika former av mötesfriheten utövas och andra sammankomster för att framföra konstnärligt verk.
  • Tävlingar och uppvisningar i sport, idrott och flygning.
  • Danstillställningar.
  • Tivolinöjen och festtåg.
  • Förbudet gäller både inomhus och utomhus. Och i hela Sverige.
    Källa: Polisen och Regeringens hemsida om förbudet.

Mer om corona

Apr 4, 2020

KRÖNIKA - födelsedag i karantän. Vad gör isoleringen med oss?

Idag blir jag 38 år och åldern känns för första gången viktig. När jag vaknade i morse var min första tanke: “0,08 procent, 0,08 procent.” Det är dödligheten för oss lyckliga under 40 år...

Mar 28, 2020

Positiv nyhet från paradisö, Peter 64 år: “Den lokala guvernören kan ha isolerat oss i tid”.

Det är 30 grader i skuggan och solen håller på att gå ner över den lilla paradisön Siquijor, i södra Filippinerna. När Fymedia ringer Peter Söderberg står han på terrassen och tittar på havet. – Det går nog inte att vara på ett bättre ställe just nu. Vi ser med fasa vad som händer i Europa, säger Peter vars ö snabbt stängdes ner när larmen om COVID-19 kom.

Mar 25, 2020

Kåkstäder i Brasilien drabbade av corona: Studenten Ludwig: “Det här kan gå riktigt illa”.

Svenskar i världen del 3: Ludwig Svedberg, 22 år från Skene i Västra Götaland, befinner sig just nu i Brasiliens näst största stad Rio de Janeiro. “Nu har det som alla fruktat hänt – viruset har spridit sig till slummen. Det här kan gå riktigt illa och väldigt fort”, säger Ludwig vars flyg till Sverige precis blev inställt.

Mar 25, 2020

I natt tystnade Elvis Presleys hemstad – Åsa i Memphis: “Ammunitionen är slut på Walmart”

Svenskar i världen del 2: Idag när Åsa Karlström, från Stockholm, vaknar i sin lägenhet i Memphis Tennessee är allt inte som vanligt. Från midnatt svensk tid (klockan 18 tisdag lokal tid) är gatorna tomma och tysta: “Safer at home” säger de på TV:n, det tror jag de har väldigt rätt i – speciellt med tanke på hur många som har beväpnat sig”, säger Åsa och skrattar torrt.

Mar 23, 2020

Svenska Therese i norra Italien: “Det enda som hörs är ambulanserna”.

Svenskar i världen, del 1: Therese Lönnqvist, från Hönö utanför Göteborg, befinner sig just nu i ett av världens mest drabbade områden – norra Italien. Gatorna är tomma, förutom några män i skyddskläder som besprutar asfalten för att viruset inte ska spridas från skorna in i folks hem. Therese Lönnqvist: "Det är kusligt tyst, nästan som när det snöat hela natten. Det enda som hörs är ambulanserna".

Mar 21, 2020

En tredjedel av patienterna på intensiven tillhör INTE riskgruppen för corona

Att det är de “äldre och redan sjuka” som ligger i riskzonen för corona är något vi hört dagligen – samtidigt visar nu siffror från Svenska Intensivvårdsregistret att 33,3 procent av patienterna på våra intensivvårdsavdelningar vare sig är gamla eller har risksjukdomar.

Mar 21, 2020

Hur ska du som företagare överleva?

Just nu befinner sig många företagare i en mardröm – allt man har byggt upp kan förloras. Anställda behöver vara hemma, kunder vågar sig inte ut och det kan bli fråga om konkurser över hela landet. Fymedia har gjort en guide, med samlad information och länkar, för att hjälpa dig som företagare.

Mar 19, 2020

Du kan smitta andra två veckor efter du blivit symtomfri.

Svenska myndigheter fortsätter sprida information om att två dygn räcker. WHO har varnat för att man kan smitta i minst två veckor efter att man slutat visa symtom, som feber och hosta. Så vem ska man tro på?

Mar 18, 2020

Granskning: WHO vs Folkhälsomyndigheten

En av våra viktigaste vägar för information just nu är Folkhälsomyndigheten. En myndighet som påstår att de noggrant följer “utvecklingen och kunskapsläget kring viruset, bland annat genom samarbete med Världshälsoorganisationen WHO”. Jag bestämde mig för att kolla om den viktiga informationen till allmänheten skiljer sig åt mellan WHO och Folkhälsomyndigheten.

Mar 17, 2020

Hur många är egentligen smittade - nu när vi "slutat räkna"?

Den 13 mars gick Folkhälsomyndigheten ut med beskedet att vi måste prioritera vilka som testas för coronaviruset. Det innebär att alla andra – som visar olika symtom på corona – ombeds stanna hemma och isolera sig, om de inte blir allvarligt sjuka. Detta är tvärtemot vad WHO säger: testa, testa, testa. Jag har ställt mig frågan:

Hjälp mig granska informationen om Corona

Om ni vill hjälpa mig i mina granskningar - ska bland annat begära ut handlingar och mail från våra myndigheter vilket innebär en administrativ avgift - så får du gärna stödja arbetet genom Swish: 0702-209 205. Alla pengar går oavkortat till att hålla igång den här sajten och granska våra makthavare.


Tack.

signature