For You Media

KRÖNIKA - födelsedag i karantän. Vad gör isoleringen med oss?

Idag blir jag 38 år och åldern känns för första gången viktig. När jag vaknade i morse var min första tanke: “0,08 procent, 0,08 procent.” Det är dödligheten för oss lyckliga under 40 år...

... i alla fall om man ska tro den ansedda medicinska tidskriften The Lancet. Men corona gör så mycket mer än att döda oss, den förändrar oss på djupet som människor.
Grädden. Den har stått där på kylskåpshyllan och skrikit till mig i snart en vecka. Det är ingrediensen till min favoriträtt som jag ska få som födelsedagsmiddag – min man som är kock går ifrån principen om att en “riktig carbonara inte har grädde”. Det är så mycket godare.

Men aldrig under mitt vuxna liv har jag behövt vänta på en grädde. Att köpa den i god tid, istället för att dagligen svänga förbi affären på vägen hem, gör något med mig inombords. Det som tidigare var självklarheter framstår nu som en lyx, en ganska så bortskämd och onödig lyx. Jag märker hur människor runt mig också förändras. De där på andra sidan gatan – i de stora lyxvillorna där de tävlar i senaste modellen av Porsche – har börjat hälsa. Innan muttrade de mest. Försynta damer på Willys ryter till i kassan när någon står för nära. Människor ler mot varandra, som ett tyst “jag ser dig, kämpa på”.

Vi kommer aldrig vara desamma efter det här. Nu står vi som land – och som värld – inför ett gemensamt hot. Det handlar inte längre om “vi och dom”, viruset skiter i om du är kines, svensk, fattig eller rik. Det finns dock en stor skillnad, vi har lyxen att bo i ett land där även den utan pengar kan få vård, än så länge finns i alla fall vård tack vare alla som kämpar och riskerar sin hälsa för oss.
Och vi har pengar för att vänta på en grädde i ett kylskåp.

Häromdagen pratade jag med 22-årige Ludwig som befinner sig i Brasilien. Han berättade om hur viruset har bekräftats i “City of God”, i de fattiga kåkstäderna där människor varken har möjlighet till “social distansering” eller tvål och vatten. Om jag hade vaknat som 38-åring där... ja då hade detta kanske varit min sista födelsedag. Det ger perspektiv när allt känns surt och tråkigt i isoleringen.

När vi är igenom detta kommer vi vara bättre. Kanske inte ett bättre land, men bättre som människor. Alla som ångrar att de inte hälsade på gammelmormor innan viruset. Alla som skrattade åt “foliehattar” som har vevradio och konserver hemma. (Ja jag är en av dessa tokar.) Alla som trodde på att “beredskapen är god”. Vi har fått ett uppvaknande, där vi förstått att det viktiga i kris inte bara är att överleva – det är att överleva tillsammans och kunna bjuda en främling på ett: “hej jag ser dig” och att se en carbonara som den bästa födelsedagspresenten.

Mer om corona

Mar 29, 2020

Lockar till dansevent - trots förbud mot folksamlingar på över 50 personer

Från och med idag, söndag 29 mars, är alla sammankomster med över 50 personer förbjudna. Den som bryter mot förbudet kan få böter eller fängelse. Trots det lockar Göteborgsföretaget Nia Movement Center folk att dansa med dem i Slottsskogen ikväll – utan ett ord om corona eller något försök att begränsa antalet deltagare.

Mar 28, 2020

Positiv nyhet från paradisö, Peter 64 år: “Den lokala guvernören kan ha isolerat oss i tid”.

Det är 30 grader i skuggan och solen håller på att gå ner över den lilla paradisön Siquijor, i södra Filippinerna. När Fymedia ringer Peter Söderberg står han på terrassen och tittar på havet. – Det går nog inte att vara på ett bättre ställe just nu. Vi ser med fasa vad som händer i Europa, säger Peter vars ö snabbt stängdes ner när larmen om COVID-19 kom.

Mar 25, 2020

Kåkstäder i Brasilien drabbade av corona: Studenten Ludwig: “Det här kan gå riktigt illa”.

Svenskar i världen del 3: Ludwig Svedberg, 22 år från Skene i Västra Götaland, befinner sig just nu i Brasiliens näst största stad Rio de Janeiro. “Nu har det som alla fruktat hänt – viruset har spridit sig till slummen. Det här kan gå riktigt illa och väldigt fort”, säger Ludwig vars flyg till Sverige precis blev inställt.

Mar 25, 2020

I natt tystnade Elvis Presleys hemstad – Åsa i Memphis: “Ammunitionen är slut på Walmart”

Svenskar i världen del 2: Idag när Åsa Karlström, från Stockholm, vaknar i sin lägenhet i Memphis Tennessee är allt inte som vanligt. Från midnatt svensk tid (klockan 18 tisdag lokal tid) är gatorna tomma och tysta: “Safer at home” säger de på TV:n, det tror jag de har väldigt rätt i – speciellt med tanke på hur många som har beväpnat sig”, säger Åsa och skrattar torrt.

Mar 23, 2020

Svenska Therese i norra Italien: “Det enda som hörs är ambulanserna”.

Svenskar i världen, del 1: Therese Lönnqvist, från Hönö utanför Göteborg, befinner sig just nu i ett av världens mest drabbade områden – norra Italien. Gatorna är tomma, förutom några män i skyddskläder som besprutar asfalten för att viruset inte ska spridas från skorna in i folks hem. Therese Lönnqvist: "Det är kusligt tyst, nästan som när det snöat hela natten. Det enda som hörs är ambulanserna".

Mar 21, 2020

En tredjedel av patienterna på intensiven tillhör INTE riskgruppen för corona

Att det är de “äldre och redan sjuka” som ligger i riskzonen för corona är något vi hört dagligen – samtidigt visar nu siffror från Svenska Intensivvårdsregistret att 33,3 procent av patienterna på våra intensivvårdsavdelningar vare sig är gamla eller har risksjukdomar.

Mar 21, 2020

Hur ska du som företagare överleva?

Just nu befinner sig många företagare i en mardröm – allt man har byggt upp kan förloras. Anställda behöver vara hemma, kunder vågar sig inte ut och det kan bli fråga om konkurser över hela landet. Fymedia har gjort en guide, med samlad information och länkar, för att hjälpa dig som företagare.

Mar 19, 2020

Du kan smitta andra två veckor efter du blivit symtomfri.

Svenska myndigheter fortsätter sprida information om att två dygn räcker. WHO har varnat för att man kan smitta i minst två veckor efter att man slutat visa symtom, som feber och hosta. Så vem ska man tro på?

Mar 18, 2020

Granskning: WHO vs Folkhälsomyndigheten

En av våra viktigaste vägar för information just nu är Folkhälsomyndigheten. En myndighet som påstår att de noggrant följer “utvecklingen och kunskapsläget kring viruset, bland annat genom samarbete med Världshälsoorganisationen WHO”. Jag bestämde mig för att kolla om den viktiga informationen till allmänheten skiljer sig åt mellan WHO och Folkhälsomyndigheten.

Mar 17, 2020

Hur många är egentligen smittade - nu när vi "slutat räkna"?

Den 13 mars gick Folkhälsomyndigheten ut med beskedet att vi måste prioritera vilka som testas för coronaviruset. Det innebär att alla andra – som visar olika symtom på corona – ombeds stanna hemma och isolera sig, om de inte blir allvarligt sjuka. Detta är tvärtemot vad WHO säger: testa, testa, testa. Jag har ställt mig frågan:

Hjälp mig granska informationen om Corona

Om ni vill hjälpa mig i mina granskningar - ska bland annat begära ut handlingar och mail från våra myndigheter vilket innebär en administrativ avgift - så får du gärna stödja arbetet genom Swish: 0702-209 205. Alla pengar går oavkortat till att hålla igång den här sajten och granska våra makthavare.


Tack.

signature