For You Media

Kåkstäder i Brasilien drabbade av corona: Studenten Ludwig: “Det här kan gå riktigt illa”.

Svenskar i världen del 3: Ludwig Svedberg, 22 år från Skene i Västra Götaland, befinner sig just nu i Brasiliens näst största stad Rio de Janeiro. “Nu har det som alla fruktat hänt – viruset har spridit sig till slummen. Det här kan gå riktigt illa och väldigt fort”, säger Ludwig vars flyg till Sverige precis blev inställt.

Rio de Janeiro, med över 12 miljoner invånare, brukar främst förknippas med två saker: karneval och den Oscarsnominerade filmen “City of God” – som handlar om livet i kåkstäderna som ringlar upp för Rio de Janeiros bergskanter.
– Tills nyligen släppte de fortfarande in turister från Europa i de här utsatta områdena. Nästan som om det handlade om djur i bur, säger Ludwig Svedberg som just nu befinner sig en förort till Rio de Janeiro, i karantän med sin brasilianska flickvän och hennes familj.
Lokala ledare har försökt att stoppa “kåkstads-turisterna”, men i helgen bekräftades det första fallet av corona i Rio de Janeiros massiva slumområde “Cidade de Deus” (City of God). Senast igår, den 24 mars, rapporterades 19 nya misstänkta fall. Totalt bor över 15 miljoner medborgare i så kallade “favelas”, kåkstäder, som forskare ser som krutdurkar för corona-spridning: “När väl viruset har nått slummen är det väldigt svårt med social distansering. Det kommer bli väldigt svårt att skydda de boende”, säger Madhav Marathe, avdelningsdirektör på University of Virginia, till Washington Post.

Fattiga smittas av rika

Länge kallades coronaviruset för “de rikas sjukdom” i Brasilien. De första bekräftade fallen tillhörde alla den övre medelklassen, som varit på semester i Europa. Det är dock inte bara “kåkstads-turismen” som kan ha spridit corona till slummen:
– Många av de fattigaste jobbar som städerskor och hembiträden hos de rika som åkt skidor i Italien. Jag fick precis reda på att de bekräftat att corona finns i våra favelas här i Rio de Janeiro, jag undrar hur många smittade de ännu inte känner till, säger Ludwig Svedberg som själv besökt ett sådant område – men inte som turist.
– De lever tätt, utan toaletter eller rinnande vatten. Tvål är en lyx som de flesta inte har råd med. Det kan bo flera generationer i ett litet skjul på 13 kvadrat, säger Ludwig, som är i Brasilien för att studera portugisiska.
Den nationella nyhetssajten Brazilian Report menar att en spridning i kåkstäderna kan innebära en kollaps för hela landets hälsosystem.
– Det här kan gå riktigt illa och väldigt fort. En smittad är allt som behövs i ett så här tätbebott ställe. När favelas drabbas tror jag att sjukhusplatserna kommer ta slut direkt, säger Ludwig Svedberg som är tacksam över att han är fullt försäkrad och har rätt till vård på privat sjukhus om det värsta händer.

Bara i Rio finns 763 "favelas", kåkstäder. Här lever över två miljoner människor, utan möjlighet att tvätta händerna med rent vatten och tvål. I Brasilien finns totalt 15 miljoner som bor under sådana här förhållanden.

Gäng och milis har tagit över gatorna

Trots att människorna i kåkstäderna inte kan hålla “säkert avstånd” kommer nu rapporter, från bland annat Reuters, om att gäng och miliser hotar de boende med vapen för att tvinga dem att stanna i sina skjul. En form av "illigalt utegångsförbud".
– Tyvärr kan det vara ett resultat av den väldigt nonchalanta inställningen från politikerna, folk tar saken i egna händer. Presidenten reagerade väldigt sent på allvaret i situationen, säger Ludwig.
Redan när Ludwig förstod att viruset slagit till mot Rio de Janeiro:s medelklass packade han ihop allt i sin lägenhet i Copacabana, för att bo en bit utanför staden med sin flickvän och hennes familj.
– I min gamla lägenhet hörde jag folks missnöje varje kväll. Grannarna protesterade mot presidenten genom att öppna sina fönster och göra oväsen med kastruller och slevar. Det är deras sätt att visa sitt missnöje nu när man inte kan protestera på gatan, säger Ludwig som gillar att det är tyst och öde där han nu sitter i karantän i en mindre förort.

"Mer orolig för att bli rånad än för att få corona"

Ludwig Svedberg får inte gå utanför dörren, utegångsförbud råder för allt utom det nödvändigaste. Men att gå ut själv är ändå inget han överväger:
– Gäng och milis har mer än tidigare tagit över gatorna och desperata människor som förlorat sina arbeten kan göra vad som helst för att få mat till sina familjer, säger Ludwig Svedberg.
I förrgår såg han på de lokala TV-nyheterna hur rånen även har ökat i ett bostadsområde som liknar förorten han själv befinner sig, som annars brukar vara förskonat från den värsta kriminaliteten.
– Det fick mig att tänka till. Där jag är just nu är allt stängt och lugnt, men om jag ska vara ärlig är jag mer orolig för att bli rånad än för att få corona.
När Fymedia talar med honom har hans flyg till Sverige precis blivit inställt och han ska ägna resten av dagen till att leta flygbiljetter.
– Det ser mörkt ut. Jag hade bokat hemresa på söndag men flyg efter flyg ställs in. Det tar nog inte långt tid innan Brasilien följer de andra latinamerikanska länderna och stänger flygtrafiken, säger Ludwig.
Dagarna går långsamt i karantänen hos sin flickväns familj och pengarna som skulle gå till språkstudier tickar iväg.
– Om jag blir kvar länge till vill jag hjälpa till och inte belasta någon. Just nu kan jag bara vänta och hoppas på en biljett hem.

Mer om corona

Apr 4, 2020

KRÖNIKA - födelsedag i karantän. Vad gör isoleringen med oss?

Idag blir jag 38 år och åldern känns för första gången viktig. När jag vaknade i morse var min första tanke: “0,08 procent, 0,08 procent.” Det är dödligheten för oss lyckliga under 40 år...

Mar 29, 2020

Lockar till dansevent - trots förbud mot folksamlingar på över 50 personer

Från och med idag, söndag 29 mars, är alla sammankomster med över 50 personer förbjudna. Den som bryter mot förbudet kan få böter eller fängelse. Trots det lockar Göteborgsföretaget Nia Movement Center folk att dansa med dem i Slottsskogen ikväll – utan ett ord om corona eller något försök att begränsa antalet deltagare.

Mar 28, 2020

Positiv nyhet från paradisö, Peter 64 år: “Den lokala guvernören kan ha isolerat oss i tid”.

Det är 30 grader i skuggan och solen håller på att gå ner över den lilla paradisön Siquijor, i södra Filippinerna. När Fymedia ringer Peter Söderberg står han på terrassen och tittar på havet. – Det går nog inte att vara på ett bättre ställe just nu. Vi ser med fasa vad som händer i Europa, säger Peter vars ö snabbt stängdes ner när larmen om COVID-19 kom.

Mar 25, 2020

I natt tystnade Elvis Presleys hemstad – Åsa i Memphis: “Ammunitionen är slut på Walmart”

Svenskar i världen del 2: Idag när Åsa Karlström, från Stockholm, vaknar i sin lägenhet i Memphis Tennessee är allt inte som vanligt. Från midnatt svensk tid (klockan 18 tisdag lokal tid) är gatorna tomma och tysta: “Safer at home” säger de på TV:n, det tror jag de har väldigt rätt i – speciellt med tanke på hur många som har beväpnat sig”, säger Åsa och skrattar torrt.

Mar 23, 2020

Svenska Therese i norra Italien: “Det enda som hörs är ambulanserna”.

Svenskar i världen, del 1: Therese Lönnqvist, från Hönö utanför Göteborg, befinner sig just nu i ett av världens mest drabbade områden – norra Italien. Gatorna är tomma, förutom några män i skyddskläder som besprutar asfalten för att viruset inte ska spridas från skorna in i folks hem. Therese Lönnqvist: "Det är kusligt tyst, nästan som när det snöat hela natten. Det enda som hörs är ambulanserna".

Mar 21, 2020

En tredjedel av patienterna på intensiven tillhör INTE riskgruppen för corona

Att det är de “äldre och redan sjuka” som ligger i riskzonen för corona är något vi hört dagligen – samtidigt visar nu siffror från Svenska Intensivvårdsregistret att 33,3 procent av patienterna på våra intensivvårdsavdelningar vare sig är gamla eller har risksjukdomar.

Mar 21, 2020

Hur ska du som företagare överleva?

Just nu befinner sig många företagare i en mardröm – allt man har byggt upp kan förloras. Anställda behöver vara hemma, kunder vågar sig inte ut och det kan bli fråga om konkurser över hela landet. Fymedia har gjort en guide, med samlad information och länkar, för att hjälpa dig som företagare.

Mar 19, 2020

Du kan smitta andra två veckor efter du blivit symtomfri.

Svenska myndigheter fortsätter sprida information om att två dygn räcker. WHO har varnat för att man kan smitta i minst två veckor efter att man slutat visa symtom, som feber och hosta. Så vem ska man tro på?

Mar 18, 2020

Granskning: WHO vs Folkhälsomyndigheten

En av våra viktigaste vägar för information just nu är Folkhälsomyndigheten. En myndighet som påstår att de noggrant följer “utvecklingen och kunskapsläget kring viruset, bland annat genom samarbete med Världshälsoorganisationen WHO”. Jag bestämde mig för att kolla om den viktiga informationen till allmänheten skiljer sig åt mellan WHO och Folkhälsomyndigheten.

Mar 17, 2020

Hur många är egentligen smittade - nu när vi "slutat räkna"?

Den 13 mars gick Folkhälsomyndigheten ut med beskedet att vi måste prioritera vilka som testas för coronaviruset. Det innebär att alla andra – som visar olika symtom på corona – ombeds stanna hemma och isolera sig, om de inte blir allvarligt sjuka. Detta är tvärtemot vad WHO säger: testa, testa, testa. Jag har ställt mig frågan:

Hjälp mig granska informationen om Corona

Om ni vill hjälpa mig i mina granskningar - ska bland annat begära ut handlingar och mail från våra myndigheter vilket innebär en administrativ avgift - så får du gärna stödja arbetet genom Swish: 0702-209 205. Alla pengar går oavkortat till att hålla igång den här sajten och granska våra makthavare.


Tack.

signature