For You Media

I natt tystnade Elvis Presleys hemstad – Åsa i Memphis: “Ammunitionen är slut på Walmart”

Svenskar i världen del 2: Idag när Åsa Karlström, från Stockholm, vaknar i sin lägenhet i Memphis Tennessee är allt inte som vanligt. Från midnatt svensk tid (klockan 18 tisdag lokal tid) är gatorna tomma och tysta: “Safer at home” säger de på TV:n, det tror jag de har väldigt rätt i – speciellt med tanke på hur många som har beväpnat sig”, säger Åsa och skrattar torrt.

När Fymedia ringer upp Åsa Karlström, 42 år, på Skype är det mindre än 3 timmar kvar till att klockan slår utegångsförbud. Memphis är kanske mest känd för att vara hjärtat för blues och hemorten för självaste Elvis Presley. Men nu hörs ingen musik på stadens legendariska musikklubbar:
– Det här brukar vara en levande och social stad, när jag vaknar i morgon är det en stad i total isolering, säger Åsa Karlström.
Det bor nästan lika många människor i Shelby County, kommunen för Memphis, som i Storgöteborg - över 930 000 invånare. Enligt de officiella siffrorna från 24 mars finns det 135 bekräftade fall av coronasmittade i kommunen, och 667 smittade i delstaten Tennessee. (I Sverige finns inga exakta siffror för Storgöteborg, men Västra Götalandsregionen skriver på sin hemsida den 24 mars att regionen har 265 bekräftade fall - drygt hälften finns i göteborgsområdet.)
– Här testas inte alla misstänkta fall, det verkar fungera lite som i Sverige där man måste prioritera de sjukaste och vårdpersonalen, vi har inte resurser i Memphis för att testa alla, förklarar Åsa Karlström som flyttade till USA för 13 år sedan, efter att hon doktorerat på SLU i Uppsala. Sedan dess har hon forskat om influensavirus och bakterier.

Tv-kanaler kallade corona för “fake news”

Åsa Karlström har precis kommit hem från jobbet när vi hörs på Skype, hon vet inte när hon får se sin arbetsplats igen. Samma dag som utegångsförbudet börjar gälla meddelar också den lokala guvernören att de förlänger nedstängningen av delstatens skolor med ytterligare 20 dagar – till den 24 april, enligt tidningen The Daily Memphian.
Åsa Karlström är lugn när hon berättar om läget, men samtidigt fullt medveten om allvaret. Hennes utbildning och jobb som “program manager” på ett forskningssjukhus – där de bland annat studerar coronavirus – gör att hon tidigt förstod vad som skulle hända.
– Det var sista dagen på jobbet idag, men min arbetsplats kände igen varningssignalerna från SARS och Svininfluensan och tog det här på allvar redan vid de första larmen från Kina. Men nu är vi redan här... med snabb smittspridning, hemisolering och allt är nedstängt. Utegångsförbudet blir ett sista desperat försök att få stopp på den snabba spridningen, säger Åsa Karlström.
Sedan fem veckor tillbaka har Åsa Karlströms arbetsplats haft strikta regler om att inte gå till jobbet om de är sjuka, och stanna hemma om de träffat någon från drabbade områden. De har fått fylla i blanketter om vilka de träffat som kommer från andra delstater och länder.
– Det har dock varit väldigt svårt för forskarna att nå fram med sina varningar. Vi har tv-kanaler i USA som tills nyligen kallade corona för “fake news” och det har varit mycket politisk pajkastning, säger Åsa som är glad hon jobbar med läkare och virologer som tagit viruset på allvar.

De tror det är ett "snabbvirus"

Kunskapsläget bland andra hon möter i sin vardag är dock ofta låg.
– Jag tror över hälften av de jag möter här i Memphis fortfarande tror att det här viruset är helt ofarligt, något som “bara kan drabba riktig gamla och sjuka”.
Hon har träffat personer som tror att de till och med motbevisat “bluffen”.
– Bara för någon dag sedan träffade jag en person som trodde han “bevisat” att corona var “fake” för att inte alla är sjuka efter en vecka. De tror detta är ett “snabbvirus” och att allt är över. Men det har ju bara börjat, säger Åsa Karlström.

“Vapenförsäljningen har gått upp ordentligt”

Sedan ett par veckor tillbaka har antalet bekräftat smittade ökat snabbt från 0 till 135 bekräftade fall Shelby County, som Memphis tillhör. Det började med att skolorna stängdes för två veckor sedan. Förra veckan stängdes alla musikscener, klubbar, barer, restauranger och gym. Klockan 18.00 tisdag (midnatt mellan 24-25 mars svensk tid) gäller “safer at home”-ordern.
– Det har stegvis blivit allvarligare och allvarligare. Nu ikväll stängs även dörrarna till våra hem, ingen får gå ut om man inte måste handla mat eller gå till apoteket, säger Åsa som tycker det är på tiden att staden försöker hindra att viruset sprids för snabbt och till riskgrupperna.
– Man är dock fortfarande tillåten att motionera utomhus, om man håller avstånd till andra människor. Så jag hoppas kunna få lite luft i alla fall, säger Åsa Karlström.
Hon och hennes amerikanska sambo har mat för en vecka eller två. Till skillnad från Sverige är det inte bara mat och toapapper som hamstras här i Memphis:
– Vapenförsäljningen har gått upp ordentligt, ammunition är till och med slut på Walmart, säger Åsa och skrattar lite torrt över sitt USA.
– För mig är ju det där ingen konstigt längre, att alla har vapen. Men vi får ju hoppas att det inte leder till konflikter nu med poliserna som ska se till att folk följer reglerna om isolering.

“Panik, jag måste hem till Stockholm”

Gudstjänsten de brukar närvara vid har sedan förra veckan hållits online – hennes biskop har ordnat så att man kan hänga med genom datorn eller mobilen.
– Kyrkorna har en viktig roll här, de har påverkats av förbudet mot fler än 10 personer i en lokal. Det kommer bli tufft för många med isoleringen när påsken står för dörren, det är en väldigt stor högtid för alla oss kristna här.
Även om Memphis är Åsas hem finns en liten bit kvar i henne som saknar det 80-tals Stockholm som hon växte upp i. Släkten är kvar i Sverige.
– Min första reaktion när corona kom till Memphis var: “Panik, jag måste hem till Stockholm”, säger Åsa och skrattar.
– Det var väl lite av en löjlig instinkt som kom där, nu känns det bra att vara kvar här i mitt hem och att jag inte utsatte mig för att resa mitt i det här. Men självklart finns en oro och jag saknar min familj och vänner där hemma.

“Försäkringsbolagen vill inte betala för intensivvård”

Efter 13 år i USA saknar Åsa Karlström också tryggheten med a-kassa och fri sjukvård hemma i Sverige – som omfattar alla, inte bara de som har råd med en försäkring.
– Jag är en av de lyckligt lottade i Memphis som faktiskt har en sjukförsäkring genom jobbet, men fram till för några dagar sedan visste jag inte ens om de skulle stå för kostnaden av ett corona-test, berättar Åsa Karlström.
Testet kommer täckas av sjukförsäkringen, men det är fortfarande oklart vem som ska betala om människor behöver intensivvård. Det gäller både de med och utan sjukförsäkring. Sveriges Radio Ekot rapporterar, den 25 mars, att USA:s politiska parter kan komma att enas idag om ett stödpaket till corona-drabbade på motsvarande 20 000 miljarder svenska kronor.
– Jag hoppas det ska komma snabba och effektiva beslut nationellt, just nu har många beslut behövts tas på federal nivå, berättar Åsa Karlström.
Varje delstat har försökt lösa och förhindra spridningen på sitt egna sätt, i Memphis Tennessee trodde man länge att man var skonade. Åsa är dock orolig för att de kraftiga åtgärderna kan ha kommit för sent.

Hoppas att Memphis inte "stängde för sent"

– Jag vet faktiskt inte hur jag kommer reagera om jag blir sjuk. Om jag måste få behandling eller intensivvård kommer jag tvingas betala en oklar del själv. Det är väldigt svårt att få besked och ännu värre för alla dem som redan är fattiga.
Memphis är en stad där flera redan lever på gränsen, en vistelse på sjukhus kan vara omöjlig för många att betala utan hjälp av ett försäkringsbolag. Men även om de får en plats på sjukhusen ger Åsa Karlströms vänner inom vården en dyster bild av läget.
– Både läkare och sjuksköterskor har berättat att de redan fått order om att bara använda en ansiktsmask om dagen, trots att de vet att det vare sig är säkert för patienterna eller personalen.
Åsa Karlströms största oro just nu är för de många fattiga i delstaten, folkhälsan är redan från början mycket sämre än i exempelvis Sverige:
– Om corona slår till mot Memphis med full kraft kommer det gå riktigt illa. Det finns vare sig sjukhusplatser eller pengar. Jag hoppas verkligen att isoleringen kommer hjälpa – och att vi inte stängde staden för sent.

Svenskar i världen

Mer om corona

Apr 4, 2020

KRÖNIKA - födelsedag i karantän. Vad gör isoleringen med oss?

Idag blir jag 38 år och åldern känns för första gången viktig. När jag vaknade i morse var min första tanke: “0,08 procent, 0,08 procent.” Det är dödligheten för oss lyckliga under 40 år...

Mar 29, 2020

Lockar till dansevent - trots förbud mot folksamlingar på över 50 personer

Från och med idag, söndag 29 mars, är alla sammankomster med över 50 personer förbjudna. Den som bryter mot förbudet kan få böter eller fängelse. Trots det lockar Göteborgsföretaget Nia Movement Center folk att dansa med dem i Slottsskogen ikväll – utan ett ord om corona eller något försök att begränsa antalet deltagare.

Mar 28, 2020

Positiv nyhet från paradisö, Peter 64 år: “Den lokala guvernören kan ha isolerat oss i tid”.

Det är 30 grader i skuggan och solen håller på att gå ner över den lilla paradisön Siquijor, i södra Filippinerna. När Fymedia ringer Peter Söderberg står han på terrassen och tittar på havet. – Det går nog inte att vara på ett bättre ställe just nu. Vi ser med fasa vad som händer i Europa, säger Peter vars ö snabbt stängdes ner när larmen om COVID-19 kom.

Mar 25, 2020

Kåkstäder i Brasilien drabbade av corona: Studenten Ludwig: “Det här kan gå riktigt illa”.

Svenskar i världen del 3: Ludwig Svedberg, 22 år från Skene i Västra Götaland, befinner sig just nu i Brasiliens näst största stad Rio de Janeiro. “Nu har det som alla fruktat hänt – viruset har spridit sig till slummen. Det här kan gå riktigt illa och väldigt fort”, säger Ludwig vars flyg till Sverige precis blev inställt.

Mar 23, 2020

Svenska Therese i norra Italien: “Det enda som hörs är ambulanserna”.

Svenskar i världen, del 1: Therese Lönnqvist, från Hönö utanför Göteborg, befinner sig just nu i ett av världens mest drabbade områden – norra Italien. Gatorna är tomma, förutom några män i skyddskläder som besprutar asfalten för att viruset inte ska spridas från skorna in i folks hem. Therese Lönnqvist: "Det är kusligt tyst, nästan som när det snöat hela natten. Det enda som hörs är ambulanserna".

Mar 21, 2020

En tredjedel av patienterna på intensiven tillhör INTE riskgruppen för corona

Att det är de “äldre och redan sjuka” som ligger i riskzonen för corona är något vi hört dagligen – samtidigt visar nu siffror från Svenska Intensivvårdsregistret att 33,3 procent av patienterna på våra intensivvårdsavdelningar vare sig är gamla eller har risksjukdomar.

Mar 21, 2020

Hur ska du som företagare överleva?

Just nu befinner sig många företagare i en mardröm – allt man har byggt upp kan förloras. Anställda behöver vara hemma, kunder vågar sig inte ut och det kan bli fråga om konkurser över hela landet. Fymedia har gjort en guide, med samlad information och länkar, för att hjälpa dig som företagare.

Mar 19, 2020

Du kan smitta andra två veckor efter du blivit symtomfri.

Svenska myndigheter fortsätter sprida information om att två dygn räcker. WHO har varnat för att man kan smitta i minst två veckor efter att man slutat visa symtom, som feber och hosta. Så vem ska man tro på?

Mar 18, 2020

Granskning: WHO vs Folkhälsomyndigheten

En av våra viktigaste vägar för information just nu är Folkhälsomyndigheten. En myndighet som påstår att de noggrant följer “utvecklingen och kunskapsläget kring viruset, bland annat genom samarbete med Världshälsoorganisationen WHO”. Jag bestämde mig för att kolla om den viktiga informationen till allmänheten skiljer sig åt mellan WHO och Folkhälsomyndigheten.

Mar 17, 2020

Hur många är egentligen smittade - nu när vi "slutat räkna"?

Den 13 mars gick Folkhälsomyndigheten ut med beskedet att vi måste prioritera vilka som testas för coronaviruset. Det innebär att alla andra – som visar olika symtom på corona – ombeds stanna hemma och isolera sig, om de inte blir allvarligt sjuka. Detta är tvärtemot vad WHO säger: testa, testa, testa. Jag har ställt mig frågan:

Hjälp mig granska informationen om Corona

Om ni vill hjälpa mig i mina granskningar - ska bland annat begära ut handlingar och mail från våra myndigheter vilket innebär en administrativ avgift - så får du gärna stödja arbetet genom Swish: 0702-209 205. Alla pengar går oavkortat till att hålla igång den här sajten och granska våra makthavare.


Tack.

signature