For You Media

Hur ska du som företagare överleva?

Just nu befinner sig många företagare i en mardröm – allt man har byggt upp kan förloras. Anställda behöver vara hemma, kunder vågar sig inte ut och det kan bli fråga om konkurser över hela landet. Fymedia har gjort en guide, med samlad information och länkar, för att hjälpa dig som företagare.

TRYCK PÅ RUBRIKEN DU VILL LÄSA MER OM NEDAN:
Vet du mer som kan vara med på listan? Skicka länk och tips till [email protected] eller hör av dig på DM till @FYmedia_Swe så uppdaterar jag guiden!

Akutlån - steg för steg

Den 13 mars gick Riksbanken ut med ett pressmeddelande om att de lånar ut 500 miljarder kronor till landets banker – pengar som ska lånas ut till företag som drabbats ekonomiskt av coronaviruset. Enligt riksbankschef Stefan Ingves är pengarna särskilt till för att små och medelstora företag ska känna trygghet i att kreditförsörjningen kommer att fungera.
Men hur får man tag i pengarna?

Steg 1: Hur går det till?
Bankerna får nu låna upp till 500 miljarder av Riksbanken/staten med 0 procent ränta, som löper ut först om två år. Villkoret för att din bank ska att få dessa lån är att de lånar vidare pengarna till företag som drabbats ekonomiskt av coronaviruset.

Steg 2: Hur får mitt företag pengarna?
Kontakta din bank och be om ett lån för att täcka utgifter och förlorad inkomst av coronaviruset. Gör en ordentlig kalkyl, så du vet vad du faktiskt har förlorat och vad du beräknar att du kommer förlora den närmsta tiden. Gör upp ett “bästa” och “sämsta” scenario.
Ta fram siffror som bevisar att ditt företag var “livskraftigt” före krisen med coronaviruset. Det är just “livskraftiga” företag som ska ha rätt till dessa lån – hade du ändå gått i konkurs inom en snar framtid är ett “coronalån” inte aktuellt.

Steg 3: Kan banken ta ut vilken ränta de vill?
Tanken med lånen från staten är att de ska rädda företag, inte skuldsätta dem ytterligare med höga räntor. Samtidigt är det just ett lån. Trots att bankerna betalar 0 procent i ränta på de här pengarna har de rätt att sätta vilken ränta de vill. Ja det kanske kan kännas något orättvist, men räntan bör vara betydligt lägre än för dina andra eventuella lån du har hos banken. Det är också bankerna - och inte staten - som får ta smällen och risken om du som företag inte kan betala tillbaka, därför behöver de en högre ränta än 0 procent som säkerhet.

Steg 4: Kan bankerna behålla pengarna?
Nej, om de inte lånar ut pengarna till företag som behöver coronalån kan de beläggas med straffavgift. Det är dock upp till bankerna att bestämma vilka företag som får dessa lån och inte. Om din bank sätter sig på tvären skadar det inte att kolla andra banker, och flytta över dina företagskonton dit. Kontakta din bank direkt om du inte redan gjort det.

Steg 5: Nya lån med amerikanska dollar:
Den 19 mars gick Riksbanken ut med ytterligare besked om lån. Från nästa vecka (v.13) kommer ett första anbudstillfälle om 10 miljarder amerikanska dollar. Totalt är ramerbjudandet på 60 miljarder dollar från 19 mars 2020 till och med 18 september 2020. Lånen kommer ges mot säkerhet.

Kolla källorna själv:

Håll dig uppdaterad med Riksbankens senaste nyheter om hur de försöker hjälpa ekonomin och företagare:

Källa: Riksbanken Nyheter

Skjut upp skatter och avgifter – sök anstånd

Under tiden du väntar på lån kan du hos Skatteverket ansöka om så kallat “anstånd” så att du får ett års uppskov med att betala in arbetsgivaravgifter och anställdas preliminärskatt.
Tänk dock på att du fortfarande löpande måste betala din moms och att du inte får investera bort alla pengar som sedan ska in i skatt oavsett.
Om dina intäkter går ner kan du också ändra din preliminärdeklaration, så att den uppskattade inkomsten för året (och skatten) går ner betydligt.
(Skatt som skjuts upp är belagd med ränta, men brukar ligga lågt på minst 1,25 procent.)

Kolla källorna själv:

Följ Företagarnas uppdateringar, här text om fler råd runt att skjuta upp skatt:

Källa Företagarna

Skatteverket om hur du får anstånd (logga in på mina sidor för ny preliminär inkomstdeklaration).

Källa: Skatteverket

Ta tillbaka skatt och avgifter

Om du har betalat in preliminärskatt för detta året kan du få tillbaka dessa, för att betala in först när det är dags att deklarera för året. Jag gjorde detta själv med min enskilda firma, då jag ärligt talat inte vet när nästa inkomst kommer.

Gå in på Skatteverkets hemsida, logga in. Där ser du ditt skattekonto, tryck på utbetalningar och sedan “begär utbetalning”. (Kolla först vilka kommande skatter du måste betala om du inte har begärt anstånd om att skjuta på detta). Sen är det bara att fylla i hur mycket du vill ha tillbaka och trycka på “skicka in”. Pengarna är normalt på kontot inom 2-4 arbetsdagar (för mig tog det 4 dagar).

Vem ska betala för personal i karantän?

(Utifrån information som publicerades 19 mars på Regeringens hemsida, mer beslut är på gång.)

Ingen karensdag:
De har tagit bort karensdagen, det så kallade karensavdraget tillfälligt med anledning av coronaviruset. Är din personal sjuk kan de vara hemma, den anställde får i efterhand ersättning från Försäkringskassan. Detta gäller från den 11 mars - 31 maj. Det är den sjuka som ska ansöka om pengarna från Försäkringskassan, retoraktivt.

Anställda slipper läkarintyg:
Den som är sjuk kommer kunna vara hemma från jobbet i upp till 14 dagar utan läkarintyg. Regeringen vill minska riskerna för att smitta sprids och undvika en ökad belastning på hälso- och sjukvården i en ansträngd situation.
Detta gäller från 13 mars till 31 maj 2020.
Förslaget ska inte innebära några extra kostnader för dig som arbetsgivare. Det står att staten ska ta hela ansvaret för sjuklönekostnader i april och maj. (Har ej hittat beslut om att man ska kunna få retroaktivt för sjuklönekostnader i mars - om ni har sett något hör av er så uppdaterar jag direkt! [email protected])

Smittbärarpenning*
Om din anställde har ett läkarintyg som visar att hen inte får arbeta på grund av risken för att smitta andra med corona kan Försäkringskassan betala en så kallad smittbärarpenning. De planerar nu att slippa läkarintyg för smittbärarpenning - då ingen som inte verkligen behöver ska belasta vården. Just nu är det dock ett moment 22, Försäkringskassan vill (den 20 mars 2020) fortfarande ha läkarintyg för smittbärarpenning - samtidigt som Folkhälsomyndigheten och Regeringen säger att man absolut inte ska belasta vården med mildare symtom för ett läkarintyg.

Vid enskild firma:
Du som har F-skattesedel får slopad karensavdrag från dag 1 till dag 14. Det innebär att du har rätt till en schabloniserad sjukpenning för att vara hemma två veckor, utan läkarintyg. Detta gäller från den 1 april till den 31 maj, till att börja med.

Kolla källorna själv:

Senaste nytt från Försäkringskassan:

Källa

Här kan du tipsa anställda om att försöka få smittbärarpenning (ett moment 22 just nu då läkarintyget ej är slopat än.)

Ansök

Permittering - hur funkar det?

Vad är det?
Permittering är när du låter anställda gå hem för att det inte finns något arbete för dem. Exempelvis om du inte längre har några gäster på din restaurang. Detta är en lösning för att slippa varsla personal.

Vem betalar lönerna?
Det nya nu är att staten tar över en del av dina kostnader. De anställda kan gå ner till 40 procent i arbetstid, men ändå få behålla 93.5 procent av lönen.

Så hur får mina anställda pengarna?
Om du har kollektivavtal måste du först få personalen att skriva på papper, som skickas in och godkänns av facket. De som ni är måna om att folk ska kunna behålla sina jobb.
Om du saknar kollektivavtal måste du få med dig 70 procent av de anställda på en "enhet", typ en restaurang eller en avdelning eller ort. (Utan kan du få igenom det ändå om facket säger ok).

Vad måste jag som företagare tänka på?
För att få godkänt med permitteringar måste du först göra dig av med alla konsulter och andra som inte är tillsvidareanställda.

Dessa regler gäller från 16 mars, men träder formellt sett i kraft 7 april 2020.
Permittering gäller ej för egenföretagare, men om du har ett AB där du är anställd.

Det är Tillväxtverket som ska ge all information om hur detta ska gå till - följ länken i rutan nedan för deras riktlinjer steg för steg.

Kolla källorna själv:

Här finns en tabell över hur mycket staten betalar utifrån hur mycket din anställde jobbar:

Källa Regeringen

Det är myndigheten Tillväxtverket som håller i allt. Här är deras guide steg för steg:

Tillväxtverket

Kreativa lösningar (och varning) för restaurangägare

Myndigheterna kan införa förbud mot mindre folksamlingar:
Tack vare att vissa restauranger, klubbar och barer inte tar coronavarningarna på allvar kan det komma nya regler och förbud. Så se till att ha långt mellan gästerna, bra hygienrutiner och inte fullt med folk i baren/kassan. Släpp inte in för många folk!

Öppna uteserveringen tidigare
Den 20 mars kom en glad nyhet på SR, ansvarig nämnd i Linköpingskommun har gjort så att restauranger kan öppna sina uteserveringar tidigare om de bara ansöker om nytt tillstånd från polisen. Kontakta din tillsynsmyndighet direkt och kolla om du kan öppna uteserveringen!

Prata med din hyresvärd
Kan du skjuta upp hyran några månader? Jag vet restaurangägare i Göteborg som både fått ja och nej av fastighetsägaren, värt att fråga.

#SwishaNuÄtSen
Om du har företagsswish kan du gå ut med i era sociala medier kanaler om att man kan köpa matpaket för att rädda er restaurang, och äta sen. Gästen visar sedan upp sin överföring när allt lugnat ner sig. (Skriv till att de får ta risken att inte få mat om ni går i konkurs.)

Take Away - kanske med tält
Självklart ett bra alternativ för alla som vill undvika att sitta i en lokal och riskera att smittas. Finns restauranger som tagit det ett steg längre och satt upp tält utanför – då behöver kunden inte ens gå in och ni minskar exponeringen för smittan för er personal.

Gratis mat, om du köper en öl
Restaurang på Andra Långgatan, Göteborg, kör detta just nu. Vet dock inte om du gör någon vinst, tanken är ju då att folk ska betala för mer dryck.

Har du mer tips och länkar för företagare? Hör av dig till [email protected] eller på DM @FYmedia_Swe

Mer om corona

Apr 4, 2020

KRÖNIKA - födelsedag i karantän. Vad gör isoleringen med oss?

Idag blir jag 38 år och åldern känns för första gången viktig. När jag vaknade i morse var min första tanke: “0,08 procent, 0,08 procent.” Det är dödligheten för oss lyckliga under 40 år...

Mar 29, 2020

Lockar till dansevent - trots förbud mot folksamlingar på över 50 personer

Från och med idag, söndag 29 mars, är alla sammankomster med över 50 personer förbjudna. Den som bryter mot förbudet kan få böter eller fängelse. Trots det lockar Göteborgsföretaget Nia Movement Center folk att dansa med dem i Slottsskogen ikväll – utan ett ord om corona eller något försök att begränsa antalet deltagare.

Mar 28, 2020

Positiv nyhet från paradisö, Peter 64 år: “Den lokala guvernören kan ha isolerat oss i tid”.

Det är 30 grader i skuggan och solen håller på att gå ner över den lilla paradisön Siquijor, i södra Filippinerna. När Fymedia ringer Peter Söderberg står han på terrassen och tittar på havet. – Det går nog inte att vara på ett bättre ställe just nu. Vi ser med fasa vad som händer i Europa, säger Peter vars ö snabbt stängdes ner när larmen om COVID-19 kom.

Mar 25, 2020

Kåkstäder i Brasilien drabbade av corona: Studenten Ludwig: “Det här kan gå riktigt illa”.

Svenskar i världen del 3: Ludwig Svedberg, 22 år från Skene i Västra Götaland, befinner sig just nu i Brasiliens näst största stad Rio de Janeiro. “Nu har det som alla fruktat hänt – viruset har spridit sig till slummen. Det här kan gå riktigt illa och väldigt fort”, säger Ludwig vars flyg till Sverige precis blev inställt.

Mar 25, 2020

I natt tystnade Elvis Presleys hemstad – Åsa i Memphis: “Ammunitionen är slut på Walmart”

Svenskar i världen del 2: Idag när Åsa Karlström, från Stockholm, vaknar i sin lägenhet i Memphis Tennessee är allt inte som vanligt. Från midnatt svensk tid (klockan 18 tisdag lokal tid) är gatorna tomma och tysta: “Safer at home” säger de på TV:n, det tror jag de har väldigt rätt i – speciellt med tanke på hur många som har beväpnat sig”, säger Åsa och skrattar torrt.

Mar 23, 2020

Svenska Therese i norra Italien: “Det enda som hörs är ambulanserna”.

Svenskar i världen, del 1: Therese Lönnqvist, från Hönö utanför Göteborg, befinner sig just nu i ett av världens mest drabbade områden – norra Italien. Gatorna är tomma, förutom några män i skyddskläder som besprutar asfalten för att viruset inte ska spridas från skorna in i folks hem. Therese Lönnqvist: "Det är kusligt tyst, nästan som när det snöat hela natten. Det enda som hörs är ambulanserna".

Mar 21, 2020

En tredjedel av patienterna på intensiven tillhör INTE riskgruppen för corona

Att det är de “äldre och redan sjuka” som ligger i riskzonen för corona är något vi hört dagligen – samtidigt visar nu siffror från Svenska Intensivvårdsregistret att 33,3 procent av patienterna på våra intensivvårdsavdelningar vare sig är gamla eller har risksjukdomar.

Mar 19, 2020

Du kan smitta andra två veckor efter du blivit symtomfri.

Svenska myndigheter fortsätter sprida information om att två dygn räcker. WHO har varnat för att man kan smitta i minst två veckor efter att man slutat visa symtom, som feber och hosta. Så vem ska man tro på?

Mar 18, 2020

Granskning: WHO vs Folkhälsomyndigheten

En av våra viktigaste vägar för information just nu är Folkhälsomyndigheten. En myndighet som påstår att de noggrant följer “utvecklingen och kunskapsläget kring viruset, bland annat genom samarbete med Världshälsoorganisationen WHO”. Jag bestämde mig för att kolla om den viktiga informationen till allmänheten skiljer sig åt mellan WHO och Folkhälsomyndigheten.

Mar 17, 2020

Hur många är egentligen smittade - nu när vi "slutat räkna"?

Den 13 mars gick Folkhälsomyndigheten ut med beskedet att vi måste prioritera vilka som testas för coronaviruset. Det innebär att alla andra – som visar olika symtom på corona – ombeds stanna hemma och isolera sig, om de inte blir allvarligt sjuka. Detta är tvärtemot vad WHO säger: testa, testa, testa. Jag har ställt mig frågan:

Hjälp mig granska informationen om Corona

Om ni vill hjälpa mig i mina granskningar - ska bland annat begära ut handlingar och mail från våra myndigheter vilket innebär en administrativ avgift - så får du gärna stödja arbetet genom Swish: 0702-209 205. Alla pengar går oavkortat till att hålla igång den här sajten och granska våra makthavare.


Tack.

signature