For You Media

Hur många är egentligen smittade - nu när vi "slutat räkna"?

Den 13 mars gick Folkhälsomyndigheten ut med beskedet att vi måste prioritera vilka som testas för coronaviruset. Det innebär att alla andra – som visar olika symtom på corona – ombeds stanna hemma och isolera sig, om de inte blir allvarligt sjuka. Detta är tvärtemot vad WHO säger: testa, testa, testa.
Jag har ställt mig frågan:

Hur många är egentligen smittade i Sverige just nu? (Alltså i verkligheten.)

Det enkla svaret är såklart att ingen med säkerhet kan veta, det är därför det nästan blir vilseledande när vi får dagliga rapporter om antal fall av smittade i Sverige – i själva verket testas inneliggande patienter, vårdpersonal och svårt sjuka. Ingen vet hur många som är smittade och tillsagda att stanna hemma. (Källa: beslut kommunicerades 13 mars av FHM).

Statsepidemiologen Anders Tegnell uppskattar att vi bara upptäcker 1 av 10 smittade:
– På varje person vi hittar finns det kanske tio till ute i samhället. Det finns en del som talar för att det kan vara ännu fler, säger han i SVT Aktuellt den 17 mars.

Och så här säger han till Aftonbladet den 15 mars:
– Vi vet inte hur stort det här så kallade mörkertalet är, men väldigt mycket talar för att det är väldigt, väldigt stort, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

Så vad är ett “väldigt, väldigt stort” mörkertal? Jag har gått igenom alla uppgifter från Folkhälsomyndigheten från dag 1 – från det första bekräftade fallet av coronasmittad i Sverige – till idag (den 18 mars). Det ska tilläggas att det i den här fasen - med samhällsspridning - är oerhört svårt att testa alla. Det kan till och med vara kontraproduktiv om alla med en förkylning söker sig till vården. Detta gäller fler länder än Sverige, men trots det går WHO hårt ut med att man måste fortsätta testa, testa, testa. Detta för att inte "slåss i blindo" mot viruset.
Här är Folkhälsomyndighetens svar på varför de inte testar alla:
– Vi måste använda våra resurser för att skydda sjukvårdspersonal och riskgrupperna, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på myndigheten till SVT Nyheter, 13 mars, samma dag som beslutet togs att prioritera vilka som testas.

Men detta sagt har jag ändå gjort ett försök som ska ses som en vägvisning om hur många som är smittade i Sverige just nu.

De officiella siffrorna visar kanske inte ens hälften av det verkliga antalet smittade i Sverige.

Ovan ser du Folkhälsomyndighetens officiella siffror på antalet smittade i landet.
Den 18 mars 1279 smittade svenskar.

I nästa spalt ser du en uträkning som baseras på hur snabbt antalet smittade ökade i snitt 10 dagar INNAN man bestämde att prioritera vem som blir testad. Snittet då var en ökning på 45,9 procent smittade per dag (källa och uträkning på procent längre ner). Den 18 mars borde vi i den takten ha 5118 smittade svenskar. Det ska tilläggas att vi redan innan ändringen den 13 mars rekommenderades att stanna hemma vid symtom, beslutet om att stoppa folksamlingar med över 500 personer kom 11 mars. Coronaviruset klassades som pandemi den 11 mars.

I den sista spalten ser du WHO:s och Johns Hopkins University's beräknade smittökning med 33 procent per dag. Den 18 mars bör vi då ha 3225 smittade svenskar - alltså positivt räknat det dubbla mot de officiella siffrorna. Se diagram nedan:

Kolla källorna själv:

Här gick Folkhälsomyndigheten ut med att vi måste prioritera de sjukaste och vårdpersonal (även presskonferens samma dag om att det inte är rimligt att alla med symtom ska testas, att vi ska stanna hemma)

Tryck här för källa

Här nedan får ni också min sammanställning på hur många procent antalet bekräftade smittade har ökat från dag till dag. Som ni kan se bromsades ökningen kraftigt efter beslutet den 13 mars, då vi slutade testa alla misstänkta fall av corona i Sverige för att prioritera resurserna och minska smittrisken inom vården.

Innan vi slutade testa alla misstänkta fall ökade antalet smittade med i snitt 45,9 procent per dag.

Efter vi slutade testa alla misstänkta fall avstannade ökningen, nu är ökningen per dag 10,25 procent (innan 45,9 procent).

Ja så vad ska man säga om detta? Min uträkning utifrån hur snabb spridningen var "innan och efter" baserar sig på siffror. Som ni förstår väger även andra faktorer in som är svåra att räkna.
Det ansedda John Hopkins University, vår statsepidemiolog Anders Tegnell och att smittotakten ändrades drastiskt (från 45,9 till 10,25) gör att jag drar slutsatsen:

Mörkertalet är väldigt, väldigt stort. De officiella siffrorna är bara toppen på isberget.

Kolla källorna själv:

Varje dagsrapport på antalet bekräftade fall kan du hitta genom sparade sidor i webarchive. Här är en länk där du kan trycka dig fram dag för dag:

Länk till webarchive Folkhälsomyndigheten

Mer om corona

Apr 4, 2020

KRÖNIKA - födelsedag i karantän. Vad gör isoleringen med oss?

Idag blir jag 38 år och åldern känns för första gången viktig. När jag vaknade i morse var min första tanke: “0,08 procent, 0,08 procent.” Det är dödligheten för oss lyckliga under 40 år...

Mar 29, 2020

Lockar till dansevent - trots förbud mot folksamlingar på över 50 personer

Från och med idag, söndag 29 mars, är alla sammankomster med över 50 personer förbjudna. Den som bryter mot förbudet kan få böter eller fängelse. Trots det lockar Göteborgsföretaget Nia Movement Center folk att dansa med dem i Slottsskogen ikväll – utan ett ord om corona eller något försök att begränsa antalet deltagare.

Mar 28, 2020

Positiv nyhet från paradisö, Peter 64 år: “Den lokala guvernören kan ha isolerat oss i tid”.

Det är 30 grader i skuggan och solen håller på att gå ner över den lilla paradisön Siquijor, i södra Filippinerna. När Fymedia ringer Peter Söderberg står han på terrassen och tittar på havet. – Det går nog inte att vara på ett bättre ställe just nu. Vi ser med fasa vad som händer i Europa, säger Peter vars ö snabbt stängdes ner när larmen om COVID-19 kom.

Mar 25, 2020

Kåkstäder i Brasilien drabbade av corona: Studenten Ludwig: “Det här kan gå riktigt illa”.

Svenskar i världen del 3: Ludwig Svedberg, 22 år från Skene i Västra Götaland, befinner sig just nu i Brasiliens näst största stad Rio de Janeiro. “Nu har det som alla fruktat hänt – viruset har spridit sig till slummen. Det här kan gå riktigt illa och väldigt fort”, säger Ludwig vars flyg till Sverige precis blev inställt.

Mar 25, 2020

I natt tystnade Elvis Presleys hemstad – Åsa i Memphis: “Ammunitionen är slut på Walmart”

Svenskar i världen del 2: Idag när Åsa Karlström, från Stockholm, vaknar i sin lägenhet i Memphis Tennessee är allt inte som vanligt. Från midnatt svensk tid (klockan 18 tisdag lokal tid) är gatorna tomma och tysta: “Safer at home” säger de på TV:n, det tror jag de har väldigt rätt i – speciellt med tanke på hur många som har beväpnat sig”, säger Åsa och skrattar torrt.

Mar 23, 2020

Svenska Therese i norra Italien: “Det enda som hörs är ambulanserna”.

Svenskar i världen, del 1: Therese Lönnqvist, från Hönö utanför Göteborg, befinner sig just nu i ett av världens mest drabbade områden – norra Italien. Gatorna är tomma, förutom några män i skyddskläder som besprutar asfalten för att viruset inte ska spridas från skorna in i folks hem. Therese Lönnqvist: "Det är kusligt tyst, nästan som när det snöat hela natten. Det enda som hörs är ambulanserna".

Mar 21, 2020

En tredjedel av patienterna på intensiven tillhör INTE riskgruppen för corona

Att det är de “äldre och redan sjuka” som ligger i riskzonen för corona är något vi hört dagligen – samtidigt visar nu siffror från Svenska Intensivvårdsregistret att 33,3 procent av patienterna på våra intensivvårdsavdelningar vare sig är gamla eller har risksjukdomar.

Mar 21, 2020

Hur ska du som företagare överleva?

Just nu befinner sig många företagare i en mardröm – allt man har byggt upp kan förloras. Anställda behöver vara hemma, kunder vågar sig inte ut och det kan bli fråga om konkurser över hela landet. Fymedia har gjort en guide, med samlad information och länkar, för att hjälpa dig som företagare.

Mar 19, 2020

Du kan smitta andra två veckor efter du blivit symtomfri.

Svenska myndigheter fortsätter sprida information om att två dygn räcker. WHO har varnat för att man kan smitta i minst två veckor efter att man slutat visa symtom, som feber och hosta. Så vem ska man tro på?

Mar 18, 2020

Granskning: WHO vs Folkhälsomyndigheten

En av våra viktigaste vägar för information just nu är Folkhälsomyndigheten. En myndighet som påstår att de noggrant följer “utvecklingen och kunskapsläget kring viruset, bland annat genom samarbete med Världshälsoorganisationen WHO”. Jag bestämde mig för att kolla om den viktiga informationen till allmänheten skiljer sig åt mellan WHO och Folkhälsomyndigheten.

Hjälp mig granska informationen om Corona

Om ni vill hjälpa mig i mina granskningar - ska bland annat begära ut handlingar och mail från våra myndigheter vilket innebär en administrativ avgift - så får du gärna stödja arbetet genom Swish: 0702-209 205. Alla pengar går oavkortat till att hålla igång den här sajten och granska våra makthavare.


Tack.

signature