For You Media

Granskning: WHO vs Folkhälsomyndigheten

En av våra viktigaste vägar för information just nu är Folkhälsomyndigheten. En myndighet som påstår att de noggrant följer “utvecklingen och kunskapsläget kring viruset, bland annat genom samarbete med Världshälsoorganisationen WHO”.

Jag bestämde mig för att kolla om den viktiga informationen till allmänheten skiljer sig åt mellan WHO och Folkhälsomyndigheten.

KORTVERSIONEN:
Tryck på frågan för att se hela texten med källor och skärmdumpar.

 • Kan man smittas genom föremål och ytor?

  FHM (Folkhälsomyndigheten): Det är fortfarande oklart om spridning genom förmål och ytor har någon betydelse.
  WHO: Ja, man kan smittas av coronaviruset genom att röra föremål och ytor och sedan få in smittan genom mun, ögon och näsa.

 • Skyddar munskydd mot viruset?

  FHM: Nej, munskydd skyddar inte den som är frisk (ej har corona). Till viss del kan den som är sjuk skydda sin omgivning från ex. hosta med munskydd.
  WHO: Ja, det hjälper med munskydd. Men använd bara om du tar hand om en smittad, eller själv är smittad. (Vården behöver alla skydd som finns just nu.)

 • Hur många av de smittade kommer bli allvarligt sjuka/ behöva sjukhusvård.

  FHM: "en MYCKET LITEN andel personer kan bli allvarligt sjuka."
  WHO: Corona kan ge allvarlig sjukdom: runt 1 av 5 som smittats behöver sjukhusvård.
  (Vet inte vad ni tycker men för mig är 20 procent verkligen inte "väldigt lite". Vem som har rätt är dock oklar.)

Fotnot: En del av skillnaden i rekommendationer kan självklart bero på att olika länder befinner sig i olika "stadier" av smittspridning. Därför har jag koncentrerat mig på tre frågor som gäller oavsett var i smittspridningen ett land befinner sig. Källor "frågor och svar" hos FHM och WHO. Se skärmdumpar och länkar nedan.

LÅNGVERSIONEN med skärmdumpar:
Lyssnar vår svenska myndighet Folkhälsomyndigheten (FHM) på världens forskare?

WHO - Världshälsoorganisationen – är FN:s fackorgan som samlar världens främsta smittskyddsläkare, forskare och medicinska experter för att kunna uppdatera och skydda världens befolkning.

Här är en genomgång av WHO:s och Folkhälsomyndighetens “frågor och svar” till allmänheten om coronaviruset. På 3 punkter visar det sig att vår svenska myndighet inte följer WHO:s rekommendationer. Varför det ser ut så vet jag inte – jag har sökt Folkhälsomyndigheten för en kommentar sedan den 15 mars. Det som går att se är att viktig information till allmänheten skiljer sig åt – från två av våra viktigaste källor för coronainformation.

Kan jag smittas genom föremål och ytor?

FHM: Det är fortfarande oklart om spridning genom förmål och ytor har någon betydelse.

Källa: Folkhälsomyndigheten, frågor och svar om corona, skärmdump 17 mars 2020

WHO: Ja, man kan smittas av coronaviruset genom att röra föremål och ytor och sedan få in smittan genom mun, ögon och näsa.

Källa: WHO frågor och svar om corona, skärmdump 17 mars 2020.

2. Skyddar munskydd mot viruset?

FHM: Nej, munskydd skyddar inte den som är frisk (ej har corona). Till viss del kan den som är sjuk skydda sin omgivning från ex. hosta med munskydd.

Källa: Folkhälsomyndigheten, frågor och svar om corona, skärmdump 17 mars 2020

WHO: Ja det hjälper med munskydd. Men använd bara om du tar hand om en smittad, eller själv är smittad. (Vården behöver alla skydd som finns just nu.)

Källa: WHO frågor och svar om corona, skärmdump 17 mars 2020.

Så här gör jag själv: Jag har haft feber och har även hosta som sitter kvar. Därför går jag inte utanför dörren om jag inte verkligen behöver. När jag går ut använder jag munskydd, beställde dessa innan krisen. De har så kallat FFP3-filter som är effektivt mot virus. Detta är alltså för att skydda andra, inte mig själv. Troligen har jag bara en envis förkylning, men vill inte ta en onödig risk att smitta någon i riskgruppen. (Självklart följer jag som ni rådet om att noga tvätta händerna också).

Foto i bilen - masken på om jag måste ge mig ut bland folk. Folk stirrar men det är ändå värt det.

Mer tips om munskydd:
Just nu behövs munskydden i vården och äldreomsorgen. Om du själv inte har symtom eller tar hand om någon som kan vara smittad - är rådet att lämna dessa till de som behöver dem mest.
Om du letar efter munskydd kan jag tyvärr berätta att dessa var slut redan i början av året i de flesta butiker online. Hittar du munskydd och behöver dem, se då till att köpa rätt - de ska ha filter som heter P3 eller FFP3.
Jag köpte mina munskydd här (finns även så man kan stå på väntelista på flera byggvaruhus, men de tar slut direkt):
Överlevnadsbutiken - länk

Hur du använder ett munskydd:
Om du inte använder ditt munskydd rätt är det ett bortkastat munskydd utan effekt. Nedan är WHO:s råd för hur du ska göra. I korthet:
– Alltid nytvättade händer, helst både tvättad och spritad. Rör inte skyddet med smutsiga händer.
– Kolla så det inte finns några hål eller skador på munskyddet.
– Dra åt remmarna och tryck till över näsan så masken är tät.
– Använd inte igen om det inte är en mask som är anpassad för detta. I så fall spara i en ren/steril påse.

Källa: WHO frågor och svar om corona, skärmdump 17 mars 2020.

3. Hur många av de smittade kommer bli allvarligt sjuka/behöva sjukhusvård?

FHM: "en MYCKET LITEN andel personer kan bli allvarligt sjuka"

Källa: Folkhälsomyndigheten, frågor och svar om corona, skärmdump 17 mars 2020

WHO: Corona kan ge allvarlig sjukdom: runt 1 av 5 som smittats behöver sjukhusvård. (Vet inte vad ni tycker men för mig är 20 procent verkligen inte "mycket liten". Vem som har rätt är dock oklart.)

Källa: WHO frågor och svar om corona, skärmdump 17 mars 2020.

Kolla källorna själv:

Folkhälsomyndighetens "frågor och svar":

Källa/länk

WHO:s "frågor och svar":

Källa/länk

Om du vill se hur en specifik sida såg ut igår eller för några dagar sedan – kopiera länken och klistra in i Webarchive:

Källa/länk

Mer om corona

Apr 4, 2020

KRÖNIKA - födelsedag i karantän. Vad gör isoleringen med oss?

Idag blir jag 38 år och åldern känns för första gången viktig. När jag vaknade i morse var min första tanke: “0,08 procent, 0,08 procent.” Det är dödligheten för oss lyckliga under 40 år...

Mar 29, 2020

Lockar till dansevent - trots förbud mot folksamlingar på över 50 personer

Från och med idag, söndag 29 mars, är alla sammankomster med över 50 personer förbjudna. Den som bryter mot förbudet kan få böter eller fängelse. Trots det lockar Göteborgsföretaget Nia Movement Center folk att dansa med dem i Slottsskogen ikväll – utan ett ord om corona eller något försök att begränsa antalet deltagare.

Mar 28, 2020

Positiv nyhet från paradisö, Peter 64 år: “Den lokala guvernören kan ha isolerat oss i tid”.

Det är 30 grader i skuggan och solen håller på att gå ner över den lilla paradisön Siquijor, i södra Filippinerna. När Fymedia ringer Peter Söderberg står han på terrassen och tittar på havet. – Det går nog inte att vara på ett bättre ställe just nu. Vi ser med fasa vad som händer i Europa, säger Peter vars ö snabbt stängdes ner när larmen om COVID-19 kom.

Mar 25, 2020

Kåkstäder i Brasilien drabbade av corona: Studenten Ludwig: “Det här kan gå riktigt illa”.

Svenskar i världen del 3: Ludwig Svedberg, 22 år från Skene i Västra Götaland, befinner sig just nu i Brasiliens näst största stad Rio de Janeiro. “Nu har det som alla fruktat hänt – viruset har spridit sig till slummen. Det här kan gå riktigt illa och väldigt fort”, säger Ludwig vars flyg till Sverige precis blev inställt.

Mar 25, 2020

I natt tystnade Elvis Presleys hemstad – Åsa i Memphis: “Ammunitionen är slut på Walmart”

Svenskar i världen del 2: Idag när Åsa Karlström, från Stockholm, vaknar i sin lägenhet i Memphis Tennessee är allt inte som vanligt. Från midnatt svensk tid (klockan 18 tisdag lokal tid) är gatorna tomma och tysta: “Safer at home” säger de på TV:n, det tror jag de har väldigt rätt i – speciellt med tanke på hur många som har beväpnat sig”, säger Åsa och skrattar torrt.

Mar 23, 2020

Svenska Therese i norra Italien: “Det enda som hörs är ambulanserna”.

Svenskar i världen, del 1: Therese Lönnqvist, från Hönö utanför Göteborg, befinner sig just nu i ett av världens mest drabbade områden – norra Italien. Gatorna är tomma, förutom några män i skyddskläder som besprutar asfalten för att viruset inte ska spridas från skorna in i folks hem. Therese Lönnqvist: "Det är kusligt tyst, nästan som när det snöat hela natten. Det enda som hörs är ambulanserna".

Mar 21, 2020

En tredjedel av patienterna på intensiven tillhör INTE riskgruppen för corona

Att det är de “äldre och redan sjuka” som ligger i riskzonen för corona är något vi hört dagligen – samtidigt visar nu siffror från Svenska Intensivvårdsregistret att 33,3 procent av patienterna på våra intensivvårdsavdelningar vare sig är gamla eller har risksjukdomar.

Mar 21, 2020

Hur ska du som företagare överleva?

Just nu befinner sig många företagare i en mardröm – allt man har byggt upp kan förloras. Anställda behöver vara hemma, kunder vågar sig inte ut och det kan bli fråga om konkurser över hela landet. Fymedia har gjort en guide, med samlad information och länkar, för att hjälpa dig som företagare.

Mar 19, 2020

Du kan smitta andra två veckor efter du blivit symtomfri.

Svenska myndigheter fortsätter sprida information om att två dygn räcker. WHO har varnat för att man kan smitta i minst två veckor efter att man slutat visa symtom, som feber och hosta. Så vem ska man tro på?

Mar 17, 2020

Hur många är egentligen smittade - nu när vi "slutat räkna"?

Den 13 mars gick Folkhälsomyndigheten ut med beskedet att vi måste prioritera vilka som testas för coronaviruset. Det innebär att alla andra – som visar olika symtom på corona – ombeds stanna hemma och isolera sig, om de inte blir allvarligt sjuka. Detta är tvärtemot vad WHO säger: testa, testa, testa. Jag har ställt mig frågan:

Hjälp mig granska informationen om Corona

Om ni vill hjälpa mig i mina granskningar - ska bland annat begära ut handlingar och mail från våra myndigheter vilket innebär en administrativ avgift - så får du gärna stödja arbetet genom Swish: 0702-209 205. Alla pengar går oavkortat till att hålla igång den här sajten och granska våra makthavare.


Tack.

signature