For You Media

Du kan smitta andra två veckor efter du blivit symtomfri.

Svenska myndigheter fortsätter sprida information om att två dygn räcker. WHO har varnat för att man kan smitta i minst två veckor efter att man slutat visa symtom, som feber och hosta.
Så vem ska man tro på?

Du kan smittas “minst två veckor efter att symtomen försvinner”. Detta har nu WHO gått ut med. Världshälsoorganisationen samlar in den senaste forskningen och vetenskapen från världens alla universitet och experter. Så varför följer inte våra svenska myndigheter WHO:s exempel? En anledning som hörts i media de senaste dagarna är att de ekonomiska effekterna kan bli förödande om friska stannar hemma.

Folkhälsomyndigheten säger på sin hemsida (se nedan) att svenskar som haft coronasymtom (såsom feber och torrhosta) kan gå ut och träffa folk efter "minst två dygn."

Folkhälsomyndigheten - som samarbetar och delar information med FN:s organ för hälsofrågor, WHO (som säger minst två veckor) – skriver dock på sin hemsida att de: “noggrant följer utvecklingen och kunskapsläget kring viruset, bland annat genom samarbete med Världshälsoorganisationen WHO”.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, sa till TT den 8 mars 2020:
– Att folk ska stanna hemma på oklara grunder, när de inte visar symptom, är en oprövad strategi. Det finns inget som visar att det fungerar och inga andra länder gör det eftersom den metoden är så svårt att genomföra.

Olika länder har olika strategier då det gäller att personer utan symtom ska stanna hemma. Just nu ombeds alla i exempelvis Italien att hålla sig hemma. Här nedan är skärmdumpar från WHO och Folkhälsomyndigheten, så att du kan läsa och avgöra själv vem du lyssnar på – både WHO och Folkhälsomyndigheten har hittills kommit med flera både viktiga och relevanta rekommendationer. Det oklara är varför Folkhälsomyndigheten och WHO ger olika besked på den viktiga frågan:

Hur länge bör jag vänta om jag haft symtom, innan jag träffar folk? Minst två dagar eller minst två veckor?

(Jag har sökt Folkhälsomyndigheten sedan 15 mars för en kommentar om varför de i flera fall inte följer WHO rekommendationer och varningar. Uppdaterar när/om de svarar men de är väldigt överbelastade. [email protected] om du hittar ett uttalande där Folkhälsomyndigheten svarar på varför de drar andra slutsatser än WHO.)

UPPDATERING kl 13.58 den 19 mars, efter tips från läsare:
En av Fymedias läsare har hört av sig med ett tips, tack till @LesleyStoa - datakonsult och gaisare. Fortsätt gärna tipsa!

Även ECDC (European Center for Disease Prevention and Control rapport här) har betydligt striktare rekommendation än Folkhälsomyndigheten.
Detta gäller bekräftade fall av corona. I Sverige kommer den absoluta majoriteten som fått corona aldrig veta om det (se artikel om vilka grupper som testas här på Fymedia med mer info.)

Så här säger ECDC i sin slutsats:

Översatt sammanfattning: Efter att en coronapatient med milda symtom skrivs ut från sjukhuset är isolering i ytterligare 14 dagar rekommenderat. Om patienten ska hem måste man vidta nödvändiga åtgärder (såsom eget rum, god ventilation, ansiktsmask etc). Detta för att skydda sin familj och andra medborgare mot ytterligare smittspridning av corona.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska du vänta minst TVÅ DAGAR efter att du blivit frisk - från symtom som kan ha varit corona.

Källa: Folkhälsomyndigheten, "frågor och svar" om corona. Skärmdump 19 mars 2020 (frågor och svar uppdaterades 19 mars kl 17.16, detta svar står dock att de uppdaterade 12 mars kl 13.38)

Enligt WHO är det inte ok. Du ska vänta minst TVÅ VECKOR innan du ger dig ut och träffar folk – efter symtom som kan ha varit corona.

WHO:s officiella twitterkonto. 16 mars 2020.

Kolla källorna själv:

Den 16 mars gick WHO: generaldirektör ut med den här informationen på en pressträff, så att alla ska veta att man kan smitta lång tid efter man blivit "frisk".

Källa/Länk WHO

Slutsatsen man kan dra? Jag som haft feber och fortfarande hostar stannar hemma, betydligt längre än två dagar efter jag blir "frisk". Det är inte värt risken att smitta gamla och sjuka.

Här hittar du den senaste uppdateringen från Folkhälsomyndighetens "frågor och svar". Sök på "Hur länge ska jag stanna hemma?" Skärmdumpen ovan är från 19 mars 2020.

(WHO:s rekommendation "om minst två veckor" har du i den gröna rutan ovan.)

Mer om corona

Apr 4, 2020

KRÖNIKA - födelsedag i karantän. Vad gör isoleringen med oss?

Idag blir jag 38 år och åldern känns för första gången viktig. När jag vaknade i morse var min första tanke: “0,08 procent, 0,08 procent.” Det är dödligheten för oss lyckliga under 40 år...

Mar 29, 2020

Lockar till dansevent - trots förbud mot folksamlingar på över 50 personer

Från och med idag, söndag 29 mars, är alla sammankomster med över 50 personer förbjudna. Den som bryter mot förbudet kan få böter eller fängelse. Trots det lockar Göteborgsföretaget Nia Movement Center folk att dansa med dem i Slottsskogen ikväll – utan ett ord om corona eller något försök att begränsa antalet deltagare.

Mar 28, 2020

Positiv nyhet från paradisö, Peter 64 år: “Den lokala guvernören kan ha isolerat oss i tid”.

Det är 30 grader i skuggan och solen håller på att gå ner över den lilla paradisön Siquijor, i södra Filippinerna. När Fymedia ringer Peter Söderberg står han på terrassen och tittar på havet. – Det går nog inte att vara på ett bättre ställe just nu. Vi ser med fasa vad som händer i Europa, säger Peter vars ö snabbt stängdes ner när larmen om COVID-19 kom.

Mar 25, 2020

Kåkstäder i Brasilien drabbade av corona: Studenten Ludwig: “Det här kan gå riktigt illa”.

Svenskar i världen del 3: Ludwig Svedberg, 22 år från Skene i Västra Götaland, befinner sig just nu i Brasiliens näst största stad Rio de Janeiro. “Nu har det som alla fruktat hänt – viruset har spridit sig till slummen. Det här kan gå riktigt illa och väldigt fort”, säger Ludwig vars flyg till Sverige precis blev inställt.

Mar 25, 2020

I natt tystnade Elvis Presleys hemstad – Åsa i Memphis: “Ammunitionen är slut på Walmart”

Svenskar i världen del 2: Idag när Åsa Karlström, från Stockholm, vaknar i sin lägenhet i Memphis Tennessee är allt inte som vanligt. Från midnatt svensk tid (klockan 18 tisdag lokal tid) är gatorna tomma och tysta: “Safer at home” säger de på TV:n, det tror jag de har väldigt rätt i – speciellt med tanke på hur många som har beväpnat sig”, säger Åsa och skrattar torrt.

Mar 23, 2020

Svenska Therese i norra Italien: “Det enda som hörs är ambulanserna”.

Svenskar i världen, del 1: Therese Lönnqvist, från Hönö utanför Göteborg, befinner sig just nu i ett av världens mest drabbade områden – norra Italien. Gatorna är tomma, förutom några män i skyddskläder som besprutar asfalten för att viruset inte ska spridas från skorna in i folks hem. Therese Lönnqvist: "Det är kusligt tyst, nästan som när det snöat hela natten. Det enda som hörs är ambulanserna".

Mar 21, 2020

En tredjedel av patienterna på intensiven tillhör INTE riskgruppen för corona

Att det är de “äldre och redan sjuka” som ligger i riskzonen för corona är något vi hört dagligen – samtidigt visar nu siffror från Svenska Intensivvårdsregistret att 33,3 procent av patienterna på våra intensivvårdsavdelningar vare sig är gamla eller har risksjukdomar.

Mar 21, 2020

Hur ska du som företagare överleva?

Just nu befinner sig många företagare i en mardröm – allt man har byggt upp kan förloras. Anställda behöver vara hemma, kunder vågar sig inte ut och det kan bli fråga om konkurser över hela landet. Fymedia har gjort en guide, med samlad information och länkar, för att hjälpa dig som företagare.

Mar 18, 2020

Granskning: WHO vs Folkhälsomyndigheten

En av våra viktigaste vägar för information just nu är Folkhälsomyndigheten. En myndighet som påstår att de noggrant följer “utvecklingen och kunskapsläget kring viruset, bland annat genom samarbete med Världshälsoorganisationen WHO”. Jag bestämde mig för att kolla om den viktiga informationen till allmänheten skiljer sig åt mellan WHO och Folkhälsomyndigheten.

Mar 17, 2020

Hur många är egentligen smittade - nu när vi "slutat räkna"?

Den 13 mars gick Folkhälsomyndigheten ut med beskedet att vi måste prioritera vilka som testas för coronaviruset. Det innebär att alla andra – som visar olika symtom på corona – ombeds stanna hemma och isolera sig, om de inte blir allvarligt sjuka. Detta är tvärtemot vad WHO säger: testa, testa, testa. Jag har ställt mig frågan:

Hjälp mig granska informationen om Corona

Om ni vill hjälpa mig i mina granskningar - ska bland annat begära ut handlingar och mail från våra myndigheter vilket innebär en administrativ avgift - så får du gärna stödja arbetet genom Swish: 0702-209 205. Alla pengar går oavkortat till att hålla igång den här sajten och granska våra makthavare.


Tack.

signature